• YARIM ALTIN
    8.282,00
    % -3,48
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4667
    % -0,13
  • € EURO
    34,6467
    % -0,19
  • £ POUND
    40,2042
    % -0,03
  • ¥ YUAN
    4,4921
    % -0,10
  • РУБ RUBLE
    0,3493
    % 1,04
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Tarım Kredi Kooperatifi Borç Yapılandırması 2021

Tarım Kredi Kooperatifi Borç Yapılandırması 2021

Tarı Kredi Kooperatifleri borç yapılandırması kapsamında, çiftçilerin ödeyemedikleri ya da ödemedikleri tüm tarımsal borçları yapılandırılarak refinansman işlemleri başlatılmaktadır.  Tarım Kredi Kooperatifleri borç yapılandırması 2021 sürecinde borçlar nedeniyle ortaya çıkan tüm faizin yarısı da devlet tarafından ödenecektir. Borcunu yapılandırmak isteyen çiftçiye 5 yıl vadeleme yapılarak borç kapatma işlemi başlatılacaktır. 

Tarım Kredi Borç Yapılandırma 2021 Şartları Nelerdir?

Tarım kredi borç yapılandırma 2021 şartları Bakanlığın açıklamaları dâhilinde ele alınacaktır. Ziraat bankası ve Tarım Bakanlığında başvuru hakkında herhangi bir açıklama yapmadığı için bakanlık kapsamında duyurulan şartlar dikkate alınmalıdır.  Bakanlık bünyesinde bilgilendirilen çiftçi borç yapılandırma şartları şunlardır: 

  • Borcun çiftçinin sadece tarımsal faaliyetleri için kullanılmış kredi kapsamında ele alınmalıdır gerekir. Konut, araç kredisi hariç tutulmuştur.
  • 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle borcun ivedilikle ödenme yapılamsı gerekirken, ödenmemiş olması gerekir. Bu tarih itibariyle çiftçinin ödemediği ve yeni oluşacak borçları hariç tutulmuştur. 
  • Borcun Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ya da Ziraat Bankası tarafından kullanılarak işleme alınması gerekir. Diğer özel ve devlet bankaları hariç tutulmaktadır.

Tarım Kredi Borç Yapılandırması Hangi Borçlar İçin Yapılır?

Tarım kredi borç yapılanmasının dâhil olduğu borçlar Ziraat Bankası ve Tarım Kredi kendi bünyesindeki tüm temerrüde düşmüş olan borçları kapsar. Yapılandırma kapsamında çiftçinin borç faizinin yarısı silinerek, borç faiz tutarı devlet tarafından karşılanacaktır. Geriye kalan tüm tutar kalemi çiftçiye eşit taksitler halinde sunularak ödeme işlemi başlatılacaktır. Çifti ve üreticiye önceki tüm borçların kapatılması işlemi için yeni bir kredi verilecektir. Bu kredi desteği tutarı çiftçiye elden verilmek yerine doğrudan bağlı bulunan kuruluşun hesabına yatırılarak ödeme kaydı yeniden güncellenecektir.

Devlet destekli tohum kredisi nasıl alınır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Çifti Borç Yapılandırma Kredi Şartları Nelerdir?

cift yapilandirma kredi kosullari

Çiftçi borç yapılandırma kredisi şartları şunlardır:

  • Borcunu ödemesi gerektiği halde ödemekten kaçınan çiftçinin temerrüt tarihinden itibaren olmak üzere, yapılandırma tarihine kadar aradan geçen zaman için çiftçilere  %  3 oranında faiz uygulanması kararlaştırılmıştır.
  • Uygulama Çiftçi Yapılandırma kredi mevzuatı gereği Resmi gazetede yayınlanmasından hemen sonra başlatılacaktır.
  • Çiftçilere borçlarını ödemeleri için 5 taksit uygulanarak borçlarının ödenmesi kolaylaştırılacaktır.
  • Uygulanan faiz oranının yarısı Hazine Müsteşarlığını Gelir Kaybı ödeneğinden karşılanacaktır. Yapılandırma için gerekli mercilere başvuru yapan tüm çiftçiler cari faiz oranının yarısını ödemekle mükellef tutulmuştur.
  • Yapılandırma başvurusunun yapıldığı an ilk taksitin ödenmesi gerekir. 
  • Borçlar 5 yıl süre ile ödenmekte olup, borç ödeme işleminin yılda bir kez gerçekleştirmesi kararlaştırılmıştır.

Tarım Kredi Borç Yapılandırma 2021 İçin Nerelere Başvuru Yapılacak?

Tarım kredi borç yapılandırma işlemi için başvuru yapılan yerler Türkiye Ziraat Bankası şubeleri ya da Tarım Kredi Kooperatiflerine yapılır. Borcun yapılandırma sürecine ilişkin tüm bilgi ve duyurular Resmi Gazete ‘de yayınlanarak, resen yürürlüğe girmiştir. Başvuru için kanunun yasal olarak yürürlüğe girmesinden hemen sonra başlatılmak üzere, borcunu yapılandırmak isteyen çiftçiler yukarıda belirtilen gerekli mercilere başvuru yapmalıdır. Tarım kredi borç yapılandırması 2021 için başvuru yaptıktan sonra borcunu yapılandırarak ilk taksitini ödemeyen çifti ikinci ödemesini 1 yıl sonrası için yaparak bir yıl sonrası için borç yapılandırması işlemi yapılacaktır.

Tarım Kedi Borç Yapılandırma Yasasından Nasıl Faydalanılır?

Tarım kredi borç yapılandırma yasasında faydalanmak için kanunun yürürlüğe girmesinde hemen sonra Tarım Kredi Kooperatif ve Ziraat Bankasına daha önceden borcu bulunup ta borcunu kanundan hemen önce ödeyen çiftçi, başvuruda bulunmalıdır. Herhangi bir sebeple Ziraat Bankası ve Tarım Kredi ile davalık olan çiftçilerin ise bu uygulamadan faydalanması için davalardan hemen vazgeçmesi gerekir. Davası devam eden ve yukarıda belirtilen kurumlarla dava süreci sonuçlanmayan çiftçiler borç yapılandırmasından faydalanamaz. Tarım kredi borç yapılandırma işleminden yaklaşık olarak 320.87 çiftçinin yararlanacağı beklenmektedir.

Çifti Borç Yapılandırma İşlemi İçin Yapılandırma Ödeme Planı Nasıldır?

Çifti borç yapılandırma için öngörülen yapılandırama ödeme planı şu şekildedir:

  • İlk taksit ödeme tarihi: Ekim 2018 
  • İkinci taksit ödeme tarih: Ekim 2019
  • Üçüncü taksit ödeme tarihi: Ekim 2020
  • Dördüncü taksit ödeme tarihi: Ekim 2021 
  • 5. ve son taksit ödeme tarihi: Ekim 2022 olarak belirlenmiştir.   

Çiftçilerin 5 yıl içinde tarımsal borçlarına karşılık gelen tüm borç yapılandırmaları yasal mevzuat gereği banka ve kooperatif gereğince takip edilmektedir. Ziraat Bankası ve Tarı Kredi Kooperatifi dışında başka hiç bir merciye böyle bir kredi ya da yapılandırma kredisi verme hakkı tanınmamaktadır.

2021 Mantar yetiştiriciliği devlet desteği Yazısına da göz atabilirsiniz.

Kredi Yapılandırma Sürecinde Ödeme İşlemi Nasıl Yapılacak?

kredi yapilanmasi nasil gerceklesir

Kredi yapılandırma sürecinde ödeme işlemi yapılırken öncelikle borç tutarı eşit taksitlere bölünerek gerekli mercilere ödenmektedir. Yapılandırmaya esas alınan tutarın defaten ödenmesi için, o borcun tamamı, ödenmesi gereken tutarın taksitlendirilmesi için peşinata tekabül eden tutarın %30 ‘unun 2021 Ekim ayının sonuna kadar yapılması gerekir. Borcun ödenmesinden hemen sonra kalan tutarın 2022 yılının Ekim ayından başlatılmak üzere her yıl tekabül eden ayda 3 eşit taksitle ödenmesi kararlaştırılmıştır.

Borç yapılandırma sürecinde, özellikle kooperatif ve ortaklar hakkında başlatılan kanun ve tebligatlar gereğince, tüm menkul ya da gayrimenkullerin satışı icra yolu ile durdurulmaktadır. Kooperatif ve ortakların hesapları bloke edilerek,  tüm hesap bakiyeleri yapılan sözleşmeler gereğince gerekli taahhütnamelerle ortadan kaldırılmaktadır. Yasal mevzuat gereği çiftinin borcunu ödeyemez hale gelmesiyse çiftçin mal varlığı, ipoteğe konu olan tüm eşya ve gayrimenkule yapılandırma sürecinde el konulabilecektir.

Borç yapılandırma sürecinde bakanlığın izni olmadan yapılan işlemler kapsamında borç sözleşmelerine aykırı olarak tesisini satan, kiraya veren, ipotek ve teminatını kaldıranların yanı sıra kanuna aykırı olarak gerekli olan tüm bilgi ve beyanda hile, aldatma ve aşırı yararlanmaya başvuranların her birinin Tarım Kredi Kooperatifleri borç yapılandırması 2021 başvurularıgeçersiz sayılacaktır.