Bıtcoin elektronik para sisteminde kullanılan bir para birimi olarak bilinir. Bir yıl gibi kısa sürede bile değerini yüzde 1600 civarında artıran bitcoin, haftalık bazda dahi binlerce doların düşüşe geçtiği zamanlarda yükselişini sürdürmüştür. Kimilerine göre dolandırıcılık olarak nitelendirilen para birimi küresel dünyada teknolojinin gelişim göstermesiyle geleceğin ve dünyanın en popüler para birimi olarak tüm dikkatleri üzerine toplamıştır. Ekonomik balon, bir gün tamamen ortadan kaybolacak söylemeleri ile öne çıkan para, her şey daha a yeni başlıyor söylemleriyle güçlü ilerleyişini yeniden sürdürmeye devam etmiştir.
Riyal nedir? Tarihçesi yazısına göz atabilirsiniz.
Bitçoin’in günümüzde en çok konuşulan para birimi haline gelmesi 2017 yılının başında 1000 doları bile görmezken, yılsonunda 20 bin dolara kadar yükselmesinden kaynaklanmaktadır. Hayatımıza 2008 yılında giren para birimi değersiz olarak görüldüğü için ilk etapta çok az kişinin dikkatini çekmiştir. 10 bin adet bitçoin’e 2 pizza sipariş edilerek tarihinin ilk Bitçoin işlemi olarak faaliyete geçirilmiştir. Şimdi ise 10 bin bitçoin yaklaşık olarak 700 milyon liraya denk gelirken, son yılların en çok kâra geçen para birimi olarak finansal faaliyet alanını genişletmeye devam etmiştir.
Bitçoin 2018 yılında Saoshi Nakamoto tarafından deneysel çalışmalar sonrasında başlatılmış elektronik bir para birimi olarak kullanılmaktadır. Bitçoin herhangi bir merkeze ve resmi kuruluşa bağlı olmadan tedavüle geçen sanal bir para birimi olarak piyasadaki işleyişine devam etmektedir. Diğer para birimlerinde olduğu gibi herhangi bir şekilde aracı kurum ve banka gibi üçüncü parti hizmetlere ihtiyaç duymadan piyasadaki varlığını başarılı bir şekilde devam ettirmektedir. Bir anda yükselişe geçen ve kâr marjını, finansman değerlerini sürekli olarak artıran para, kolaylıkla alınıp satılabilen dijital para birimlerinin en yaygın olanıdır.
Bitçoin’in para şekli BTC şekkinde kısaltılarak kullanılarak, sanal uygulama alanlarında işlem gören kur değerlerine göre değişir. Dünya üzerinden Amerikan doları ve Euro gibi güçlü para birimlerine alternatif olarak gösterilir. Gelecekte de paranın yerini alamaya aday olan Bitçoin en yaygın kullanılan bir para birimi olarak finansal piyasalara, borsaya yön vermeye devam etmektedir. Bitçoin’in para birimi diğer paralardan farklı olarak insanların ilgisi ve talebine göre artış göstermektedir. Fiyatlar genel düzeyinde meydana gelen artış, paranın değer kazanmaya başlamasıyla pek çok kişinin paraya ilgi göstermesine neden olmuştur. Sonuç olarak 1 yılda %1600 değer kazanan Bitçoin para biriminin fiyatı da 20 bin dolara yaklaşarak işlem görmeye başlamıştır.
Bitçoin’in ortaya çıkması ile ilgili bilgilere pek te rastlanılmamış olsa da Bitçoin; ilk olarak Japon matematikçi ve kripto para uzmanı Satoshi Nakamoot ile ismini duyurmuştur. Zamanla bu ismin bir lakap olduğu anlaşılınca gerçek ismin Craig Wright olduğu anlaşılmıştır. Bitçoin kullanıcıları ve yazılım uzmanları ve geliştiricileri tarafından tehdit edilen bu isimle bitçoinin oluşturan kişilerin de kimliği ortaya çıkarılmıştır. Craig Wright’in kimliği açıklanarak bu isim, Economist gibi dünyanın en itibar ettiği haber kaynaklarında yayınlanarak dünya kamuoyuna tanıtılmıştır. Bütün bu bilgilere rağmen hala Bitçoin’in yaratıcısı hakkında çeşitli soru ve yeni iddialar etkisini devam ettirmektedir. En son edinilen bilgiye göre Elon Musk’un Bitçoin’i ürettiği söylenmektedir. Musk açıklama yaparak kendisinin Bitçoin’in yaratıcısı olmadığını tüm dünya kamuoyuna duyurmuştır.
Bitçoinin yapısı ve üretim şekli içinde herhangi bir merkezi otoriteye yer verilmediği gözlenmiştir. Bitçoin elektronik bir para birimi olarak üretiminden dolaşımda olduğu, dönüştürüldüğü her finansal işlem sırasında herhangi bir merkezi yönetim denetimiyle hareket etmemiştir. Yani bu para biriminin basılmasında ve tedavüle alınarak çoğaltılmasında herhangi bir Merkez Bankası ve darphane hizmeti yer almamaktadır. Bunun yerine açık kaynak kodlu bir yazılım bulundurularak, isteyen herkesin indirip inceleyebileceği kod yapı sistemleri bulunmaktadır. Bu kodlar vasıtasıyla bitçoin tüm kripto paraların üretiminde ve denetiminde olmak üzere her konuda kolay, teknik bir kullanım alanına sahip olacaktır. Bitçoin ortaya çıkarıldıktan sonra 1500’e yakın kripto paranın yaratıldığı ve hala bu paralar vasıtasıyla piyasada işlem görüldüğü bilinmektedir.
Bitçoin için blok zinciri paranın dolaşımdaki gücünü destekleyen arkasında yer alan teknolojik zincirlere verilen addır. Çoğunlukla blockchain adıyla duyulan bu teknoloji ağı isim, tüm bitçoinleri birbirine bağlayan bir zincir olarak kendini göstermektedir. Üretilen ve kişiler arasında etkin transfer ağı sağlayan bu sistem kayıtlarının dijital bloklara madenciler tarafından yazıldığı bilinmektedir. Bu işlem sayesine Bitçoinin sadece tek sefer olmak üzere kullanımı sağlanmaktadır. Yapılan bu işlemlerin bir blok kaydı olmakla beraber, oluşan zincir halindeki blockhainler her bir işlemin devamı niteliğindedir.
Blochain herkese açık şekilde işlem görür. Şu ana kadar aktif olarak yaptığınız tüm Bitçoin transferlerinizi bilgisayarınıza indirebilir güvenle Bitçoin zincirinizi uzaktan koordine edebilirsiniz. İsteyen bütün kullanıcılar madenci olarak finansal kaynaklarını devasa bir yatırım aracına çevirebilir. Madenci olarak sistemde işlem gören kullanıcılar Bitçoin sisteminde yapılan transferleri senkronize bir şekilde yönetebilirler.
Bitçoin yatırımlarının dövize TL’ye çevrilmesi işlemi son derece güvenilirdir. Özellikle transfer sürecinde yapılan tüm işlemleri herkesin görmesi Bitçoin’in güvenli olduğu anlamına gelmez. Özel şifreleme metoduyla kalite esasını güçlendiren sistem, dijital cüzdanlar vasıtasıyla kişilerin bitçoinlerini güvenle saklayarak uzun yıllar muhafaza etmektedir. Transferi yapılan Bitçoin miktarı, alıcı ve satıcının hesap numaraları dâhil olmak üzere kaydedilerek kişiye özel şifreleme metodu geliştirilmektedir. Kişiye özel olarak yapılandırılan sanal cüzdanlar ise sadece Bitçoin sahibine aittir.
Bitçoin madenciliği Bitçoin’in en fazla 21 milyon adet üretilebileceği işleminin yapılmasına verilen addır. Daha da açmak gerekirse; Bitçoin çıkartılması, sistemin güvenlik ağının yanı sıra korunması ve gerçekleştirilen işlemlerin kaydedilmesi anlamına gelir. Bitçoin’in merkezi bulunmuyorsa ve güvenlik bakımından sadece bir kere kullanılması öngörülüyorsa bu işlemi sağlayan kişilere de madeni ad verilmektedir. Bitçoin üretimi madenciler tarafından yürütülmektedir.
Peso nedir? Tarihçesi yazısını da inceleyebilirsiniz.
Bitçoin üretimini yapma işlemi bilgisayarlar tarafından yapılır. Bitçoin üretim işi iyi donanıma sahip bilgisayarlar tarafından yapılmaktadır. İşlemci (CPU) ve ekran kartları (GPU) ‘ya sahip olması gereken bilgisayarda bulundurulması gereken en önemli donanımlardır. Madenci sayısındaki artış bu donanım sayısını da artırarak, stok karşılama sorununu ortaya çıkaracaktır. Sadece üretimden sorumlu olmayan madencilerin bitçoin sistemindeki önemi giderek artmaktadır. Bitçoin için önemi yadsınmayacak kadar fazla olan madencilik, donanım bakımından son derece özel, kazançlı ve kullanıcıların yatırımlarını güvence altına alan bir sistem olarak bilinmektedir.
Bitçoin’i kullanmak için sanal cüzdana ihtiyaç vardır. Bu sanal cüzdanlar oldukça profesyonel ve özel bir şekilde üretilen oldukça güvenli bir sistemdir. Bitçoinlerinizi güvende tutan cüzdanı bilgisayarınıza ve mobil cihazlarınıza indirebilir, alım satım ve transfer işlemlerinizi güvenle yerine getirebilirsiniz. Bitçoin kullanımı için ödemelerin doğması, açık anahtarlı şifreleme ve noktadan noktaya ağ bağlantıları proof -of- work teknolojileri sayesinde yapılır. Bitçoin ile ödeme yaptığınızda alıcı adrese şifrelenmiş bir imza gönderilerek bu işlem kaydı blok zincire takılıp, bitçoininizi yeniden kullanabilmeniz sağlanır. Güvenli ödeme ağı sistemi sayesinde bitçoin ödeme kaydı sürecini kolay, hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Dolar | 34,3814 | % 0.46 |
Euro | 36,8937 | % -0.49 |
Sterlin | 44,4440 | % -0.12 |
,00 | % 0.00 | |
,00 | % 0.00 | |
Çeyrek | 4.978,00 | % -0,14 |
G. Altın | 2.968,89 | % -0,23 |
BIST 100 | % | |
% 0.00 | ||
B. Cash | ,00 | % 0.00 |
[…] Bitcoin nedir? Tarihçesi yazısına göz atabilirsiniz. […]
[…] Bitcoin nedir? Tarihçesi yazısına da göz atabilirsiniz. […]
[…] Bitcoin nedir? Tarihcesi yazısını da inceleyebilirsiniz. […]