• YARIM ALTIN
    10.205,00
    % 0,34
  • AMERIKAN DOLARI
    34,2906
    % 0,16
  • € EURO
    37,0922
    % -0,36
  • £ POUND
    44,6008
    % -0,04
  • ¥ YUAN
    4,8162
    % 0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3540
    % -0,85
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir?

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir?

KOSGEB nitelikli istihdam desteği aracılığıyla pek çok işletmenin yeni mezunlara şans vermesini hedeflemiştir. Alanında yeterli tahsili görmesinden dolayı bilgi birikimi mevcut olan fakat deneyimsizliğinin doğal bir sonucu olarak hiçbir iş bulamayan gençler, KOSGEB’in teşvikleri sayesinde istihdam edilmeye başlamıştır. Fakat söz konusu kurumun teşvikleri belli şartlar altında geçerlidir. Ayrıca KOSGEB nitelikli eleman desteği alan bir işletmede hem işveren hem de genç işçi kazançlı çıkar.

Bu destek, KOSGEB tarafından belirlenmiş standartlara uygun olarak istihdam edilen nitelikli elemanların maaş ödemelerinde işletmelere yardımcı olunmasını öngörür. Böylece pek çok işveren, deneyim ve maaş orantısına dair hiçbir endişe duymadan genç – kalifiye elemanları istihdam eder.

KOSGEB’in nitelikli eleman desteğinden faydalanmak yani nitelikli çalışanlarının maaşını devletten temin etmek isteyen işletmecilerin artması ise ülkenin işgücü kalitesini yükseltmiş olur. Ayrıca söz konusu destekler “İşletme Geliştirme Destek Programı” kapsamında yer alır.

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı Nedir?

destek programi kosgeb isletme gelistirme

KOSGEB işletme geliştirme programı ile çeşitli işletmelerin iş hacmini artırmayı hedefler. 2021 yılı itibariyle bu program kapsamında, nitelikli elemanlar için yapılan desteğe ek olarak 10 destek daha mevcuttur. Bu destekler ise sahip oldukları üst sınırlarla beraber şöyledir:

  • Nitelikli eleman istihdam desteği (50.000 TL; başvuru sahibinin şehit yakını, gazi, engelli ya da kadın olması durumunda 75.000 TL)
  • Yurt içi fuar desteği (50.000 TL)
  • Yurt dışı iş gezisi (30.000 TL; Girişimcilik ödülleri kapsamında yapılacak yurt dışı iş ziyaretleri 1 defaya mahsus olarak yüzde 100 oranında desteklenir ve üst sınır dikkate alınmaz.)
  • Sınai mülkiyet hakları desteği (50.000 TL; Türkpatent’ten belge alınması durumunda gider karşılama oranı yüzde 60’tan yüzde 80’e çıkar fakat aynı üst sınır geçerlidir.)
  • Belgelendirme desteği (150.000 TL; TSE’den alınan belgeler için yüzde 80, kamu kuruluşları ya da üniversite laboratuvarlarından alınan belgeler için yüzde 70, yurtdışından alınacak belgeler için yüzde 60 oranında destek sunulur. Her durumda üst sınır geçerlidir.)
  • Test ve analiz desteği (100.000 TL; destek oranları ve şartları, belgelendirme desteğinin sahip olduklarıyla aynıdır.)
  • Tasarım desteği (50.000 TL)
  • Enerji verimli elektrik motorları değişimi desteği (80.000 TL)
  • Bağımsız değerlendirme desteği (20.000 TL)
  • Model fabrika desteği (70.000 TL)
  • Teknik danışmanlık desteği (40.000; teknopark kuruluşları için üst sınır 50.000 TL)

KOSGEB Maaş Desteği Tutarı 2021 Yılında Ne Kadardır?

KOSGEB nitelikli eleman maaşı konusunda işletmelere 50.000 TL’ye varan ödeme destekleri sunar. Maaş ödemesi yapılacak olan nitelikli elemanın mezuniyet durumuna göre değişen destek tutarları, bu üst sınırı geçmeyecek miktarda ilgili işletmeye sunulur. Sunulmuş olan destekler, işletmenin söz konusu maaş giderlerinin ancak yüzde 60’ı ile sınırlıdır.

Ayrıca destek alan işletmenin bir kadına, engelliye, birinci dereceden şehit yakınına ya da bir savaş gazisine ait olması, yardım tutarının yüzde 20 artması için yeterlidir. Çeşitli özel durumlara sahip olan bu işletme sahipleri, KOSGEB maaş desteği kapsamında 75.000 TL’ye varan düzeyde destek alabilir. Bu durumda KOSGEB’in ayrıcalıklı işletmelere sunduğu maaş desteği, maaş giderlerinin yüzde 80’i oranına çıkmış olur.

Kadınların neden ayrıcalıklı kabul edildikleri soruluyor olabilir. Kadınlar, herhangi bir fiziksel yetersizliğe ya da çeşitli eksikliklere sahip olmasalar da KOSGEB’in yatırım projelerinde öncelikli sayılırlar. Bu ise ekonomiye can verebilecek düzeydeki kadın işgücünün üretime teşvik edilmesiyle alakalıdır.

KOSGEB Başvurusunda aranan şartlar nelerdir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

KOSGEB Fuar Desteği 2021 Yılında Ne Kadardır?

Nitelikli elemanların istihdam edilmesi ile birlikte, işletmelerin ürünleri yurt içinde tanıtabilmeleri de çok önemlidir. Bu sebepten dolayı KOSGEB fuar destekleri sunar. Yurt içindeki fuarlara katılmak için karşılanması gereken giderlerin yüzde 60’lık bölümü, üst sınır 50.000 TL olmak üzere ilgili kurum tarafından karşılanabilir.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Ne Kadar Sürer?

Nitelikli eleman desteği süresi 2 yıldır. Bu süre tamamlandıktan sonra 2 yıl daha destek alınabilir. Fakat toplam olarak dördüncü yılın tamamlanması halinde tekrar destek alınması mümkün değildir. Çünkü işletmenin ilgili kurumdan destek almasını sağlayan nitelikli elemanın yeni istihdam edilmiş olma durumu bu süreç dahilinde ortadan kalkar.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

basvuru asamasi kosgeb nitelikli eleman destegi

KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusunun yapılabilmesi için ilk olarak KOSGEB veri tabanına kaydolmak gerekir. Daha sonra, başvuru sahibinin durumuna göre çeşitli başvuru yollarını kullanmak mümkündür. KOSGEB maaş desteği başvurusu için kullanılması gereken bağlantı ise şöyledir:

  • https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/TumHizmetler

Açılacak olan hizmet sayfası üzerinden “İşletme Geliştirme Destek Programı” adlı seçeneğe tıklanmalıdır. Bu seçenek altında sıralanan 3 alt seçenekten “İşletme Geliştirme Destek Program Başvurusu” seçeneğine tıklanarak E Devlet üzerinden sisteme girilmelidir. Bu şekilde E Devletten başvuru yapılabilir.

KOSGEB Destekleri nelerdir, nasıl alınır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

2021 Yılında KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Şartları Nelerdir?

KOSGEB nitelikli eleman desteği başvuru şartları, ilgili desteği almayı gerçekten hak eden işletmeleri tespit edebilmek için belirlenmiştir. Bu şartlar aşağıdaki gibi sıralanır:

İstihdam edilen kişinin;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması.
  • Son 12 aylık süreçte sigortalı olarak çalışmamış olması.
  • Tam zamanlı mesai yapmak üzere işe alınmış olması.
  • İşletme sahibi tarafından KOSGEB’e yapılmış başvuru öncesindeki en geç 30 gün içerisinde istihdam edilmiş olması / İlgili başvuru yapıldıktan sonraki en geç 45 gün içerisinde istihdam edilmiş olması.
  • Tapusu kendi adına kayıtlı olan bir işyerinin mevcut olmaması.
  • Belirlenen düzeylerde diplomaya sahip olması (2 Yıllık meslek yüksekokullarından, 4 yıllık lisans programları ile diğer yüksekokullardan ya da yüksek lisans seviyesindeki programlardan mezun olma şartı söz konusudur).

 Bu şartların sağlanması halinde KOSGEB nitelikli eleman desteği almak mümkündür. Detaylı bilgi için ise 444 1 567 numarası aranabilir.