• YARIM ALTIN
    8.319,00
    % 0,21
  • AMERIKAN DOLARI
    32,9949
    % -0,11
  • € EURO
    35,8195
    % -0,26
  • £ POUND
    42,5549
    % -0,22
  • ¥ YUAN
    4,5450
    % -0,53
  • РУБ RUBLE
    0,3832
    % -1,41
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Seyyar Satıcılık İçin Gerekli Belgeler Nasıl Alınır?

Seyyar Satıcılık İçin Gerekli Belgeler Nasıl Alınır?

Seyyar satıcılık için gerekli olan belgeler belediyelerce farklılık gösterse de genellikle Belediye Başkanlıklarının sorumlu olduğu il sınırları içindeki seyyar satıcıları bağlayan yönerge hükümlerine göre uygulanır. Satış yapmak isteyen tüm seyyar satıcıları ruhsatname ve yönergeler kapsamında işlemlerini gerçekleştirir.

Belediyeler genellikle seyyar satıcılar için sabit izin vererek çalışmalarına onay vermektedir. Tüm seyyar satıcılar Belediye Başkanlılarının kendine tahsis ettikleri bölgede faaliyet göstermek için belirli kurallar çerçevesinde satış yapma hakkına sahiptir. Seyyar satıcılığa başlamadan önce bağlı olduğunuz yerin Belediye Başkanlığına başvuruda bulunarak açmak istediğiniz tezgâhın çeşidi ve uygulama alanına göre ayrıntılı bir bilgi edinmelisiniz. Badiyenin izni olmadan işe başlamanız durumunda ise, Zabıta memurları ile yasa çerçevesinde ciddi sorun yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda aracınız ya da tezgâhınıza el konularak işinize anında son verilecektir.

Seyyar Satıcılık için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Seyyar satıcılık için gerekli belgeler TC kimlik belgesi vergi levha fotokopisi, 2 adet fotoğraf gibi belgelerdir. Bu evraklar belediyelerce temin edip ruhsat alarak herhangi bir engele takılmadan işinizi güvenli bir şekilde yürütebilirsiniz. Şayet ruhsat almanıza imkân verilmiyorsa böyle bir durumda da muhakkak herhangi bir dükkân ile anlaşma sağlayarak, dükkanın önünde satış yapabilir, işinizi daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu hem daha az maliyetle dükkân açmazına olanak sağlayacak hem de daha kârlı bir gelire sahip olabileceksiniz. Seyyar işlerini yapıp en az 100TL kazanarak zamanla daha yüksek meblağlarla günü kapatabilirsiniz. Dondurma,  çekirdek,  kestane, pamuk şekeri, meyve satışları gibi işler en çok para kazanabileceğiniz seyyar satıcılık iş grupları arasında gösterilmektedir.

Arıcılık kredisi veren bankalar 2021 Yazısına da göz atabilirsiniz.

Seyyar Satıcılık ve Pazarcılık Arasındaki Farklar Nelerdir?

Seyyar satıcılık ve pazarcılık arasındaki farklar şekil yönüyle aynı şeyler gibi görülse de bağlı olduğu mevzuat ve yasal sınırlar çerçevesinde oldukça fazladır. Belediye Başkanlığınca pazarda tezgâh açmak için verilen ruhsatname ile seyyar satıcılık izin belgesinin kanuni ruhsat çerçevesi aynı değildir.

Seyyar Satıcılar İçin Belediyelerin Aradığı Şartları Nelerdir?

seyyar saticilar icin belediye kosullari

Seyyar satıcılar için belediyelerin istediği şartları şunlardır:

  • Belediye sınırlı içinde yer alan satışa konu olan tüm gıda harici ürünler, belediyelerce belirlenen Pazar yerlerinde satışa sunulur. Belediyelerin belirlediği günlerde satışa konulan ürün ve gıda haricinde başka ürün satışına izin verilmez.
  •  Seyyar satış yapan kişilerin satabilecekleri gıdalar ise, simit, poğaça, lahmacun, ceviz, helva ve şuruplu tatlıları kapsamaktadır. Çıkarılan yönetmelik gereğince Türk Gıda Kodeksi ve 5179 sayılı gıdaların üretimi ve Tüketici Hakkındaki Kanun belirli hükümlere tabii tutularak yasal hale getirilmiştir. Yönetmelik hükümlerine göre en uygun ve sağlıklı olacak şekilde imal edilen gıdaların üretim izni ile gıda sicilinin,  seyyar satış yapılan alanın camın üzerine olacak şekilde herkesin görebileceği yere asılması yasa gereğince şarttır.
  • Seyyar satışa çıkardığınız ürünü kendiniz imal ediyorsanız söz konusu olan belgeleri kendi adınıza düzenleyerek tüm yasal hükümlüğü üzerinize almanız gerekir. Seyyar satıcı elindeki gıda ürünlerini bir imalatçıdan satın alarak satışa sunuyorsa söz konusu bütün belge ve yasal evrakın imalatçı adına düzenleyerek ürünlerini satışa çıkarmalıdır. Satışa konulan mallar üretim izniyle imalatçıdan satın alınırsa günlük sevk irsaliyesi ya da fatura belgelerinin ibraz edilmezi zorunludur.
  • Seyyar satıcı olarak çalışmak istiyorsanız belediyenin sınırları içinde ikamet etmeniz gerekir.
  • Satışa sunulan ürünler satıcı tarafından imal ediliyorsa gıda üretim izinin yanı sıra gıda siciline sahip olunmalı gereken tüm yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Seyyar satıcılık yapan kişinin herhangi bir bulaşıcı hastalığa sahip olamaması gerekir. Seyyar satıcılık için gerekli olan belgeler kapsamında doktor raporu alarak ta kendinizin herhangi bir bulaşıcı hastalığa sahibi olmadığınızı, toplumun sağlını tehlikelere sokmayacak kadar sağlıklı olduğunuzu kanıtlamanız gerekir.
  • Seyyar satıcı kişinin herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı geliri olmamalıdır.

İş yeri açmak için yapılması gerekenler 2021 Yazısına da göz atabilirsiniz.

Seyyar Satıcıların Uyması Gereken Kuralalar Hangileridir?

seyyar saticilar icin belediye kurallari

Seyyar satıcıların uyması gereken kurallar kişiler belediye başkanlıklarına bağlı bir şekilde çalıştıkları için Başkanlık tarafından yönetmelik gereğince düzenlenen hükümlülüklerin tümünü kapsamaktadır.  Kurallara uymayan, toplumun sağlığını tehlikeye düşüren tüm seyyar satıcılarının ruhsatları anında iptal edilerek cezai işlem süreci başlatılmaktadır. Seyyar satıcılarının uyması gereken kurallardan bazıları şunlardır:

  • Zabıta Müdürlüğünün belediye sınırları içinde belirlediği alan ve saatler dâhilinde satış işlemlerini gerçekleştirmek,
  • Satıcının kendine tahsis edilen, satış aracının nitelik ve görünümünde herhangi bir değişiklik yapmamak,
  • Seyyar satıcının kendisine verilen satış araçları, tüm araç ve gereçlerinin bakım ve temizliğinin harfiyen yerine getirilmesi,
  • Satılan gıda ürünlerinin paketlenmesinde mevzuat gereğince beyaz, temiz ve yazısız paket kâğıtlarının yanı sıra beyaz poşet ya da kâğıt torbaları kullanılmalıdır.
  • Seyyar satıcıya sunulan satış aracının kullanım bedelinin vaktinde ödenerek, yapısal denetim sürecinde satışa konu olan gıdaların alış fatura ve sevk irsaliyesinin, gıda sicili örneklerinin görevli memura ibraz edilerek belgelenmesi,
  • Çevreyi rahatsız edecek aksar bağırmak yüksek ses tonu ile satış yapmak,
  • Müşteriye iyi nazik ve hoşgörülü davranarak, kırıcı sert ve kavgacı ifadelerden kaçınmak, 
  • El ve yüz temizliğine özen gösterilerek satışların yasalar çerçevesinde kamu ahlakına uygun olarak yapılması gerekir.
  • Seyyar satış aracına yönetmelikte yer alan gıdaların dışında herhangi bir ürün satmamak,
  • Temiz iş kıyafeti giyinerek gıda ürünleri ile temas sırasında muhakkak eldiven kullanılmalıdır.
  • Satışa konulan gıda ürünlerinin fiyat tarifelerinin her birinin müşterilerin görebileceği yere asarak satış işlemini gerçekleştirmeniz gerekir.

Yukarıdaki hükümlerin genel muhtevası ve yapılması gereken tüm işlemler Belediye Başkanlıklarınca temelde bazı farklıklara yol açabilir. Bu nedenle seyyar satıcılık yapmak istediğiniz bölgenin bağlı olduğu Belediye Başkanlığı zabıta amirliğine gidilmelidir. Seyyar satıcılık için gerekli olan belgeler ve evrakları hakkında belediyeden ayrıntılı bilgi alarak kanuni sınırlar çevresinde güvenli bir şekilde satış işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.