• YARIM ALTIN
    8.413,00
    % 0,02
  • AMERIKAN DOLARI
    32,8729
    % 0,06
  • € EURO
    35,6578
    % -0,09
  • £ POUND
    42,4128
    % -0,03
  • ¥ YUAN
    4,5194
    % 0,14
  • РУБ RUBLE
    0,3783
    % 1,18
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Yetim Aylığı Nasıl Alınır?

Yetim Aylığı Nasıl Alınır?

Yetim aylığı almak için öncelikle SGK kurumuna başvuru yapılması gerekir. Bizzat kuruma gidilerek gerekli evraklar hazırlanmalıdır. Yetim aylığı ödeneğinden yararlanmak için bütün çocukların tek tek gerekli mercilere başvuru yapması gerekir. Ancak 18 yaşından küçük olup engelli çocukların başvurularını kardeşi ya da annesi yapabilmektedir. Başvuru sürecinde acele etmeden tüm başvuru değerlendirme ve sonuçların beklenmesi gerekir.

Yetim Aylığı Nedir?

Yetim aylığı, yetim maaşı olarak ta bilinen, sigortalı bir kişinin vefat etmesinden hemen sonra sosyal politikalar bünyesinde değerlendirilen, sigortalı kişinin vefat etmesinden hemen sonra çocuklarına bağlanan maaştır. Verilen bu ücrete eşe verildiğinde dul aylığı, çocuklara ödendiğinde ise yetim aylığı denilmektedir. Dul aylığı almak için de vefat eden kişinin sigortalı olarak tüm primlerinin ödenmesi gerekir. Geri ödemesiz bir şekilde verilen tüm dul ve yetim aylığı gerekli belgelerini tamamlayan kişilere ödenmektedir.

Eğitim süreci devam eden, erkek çocukları üniversite okuduklarında 25 yaşına kadar yetim aylığı alabilmektedir. Erkek çocukları üniversite okumadıklarında 20 yaşına kadar yetim aylığı alabilmektedir. Kız çocuklarına sınırsız bir şekilde ödenen destekleme maaşları kız çocukları evlendikleri zaman kesilmektedir.

Yetim Maaşı Ne Kadar?

Yetim maaşı hesaplanırken öncelikle vefat eden kişinin maaşına bakılır. Sigortalı kişinin çocuk sayısına göre maaş oranları sürekli olarak değişmektedir. Yetim maaşı ödenekleri bazı önemli faktörler dikkate alınarak ödenmektedir. Vefat eden sigortalı kişinin eşine maaşın yarısı kadar ölüm aylığı bağlanmaktadır. Vefat eden kişinin çocuğu yoksa, eşine maaşın  %75 oranında ölüm aylığı verilmekte olup ölen kişinin sosyal statüsü ve çocuk sayısı son derece önem taşımaktadır. Vefat eden sigortalı kişinin bir çocuğu ve eşi varsa çocukların her birine  %25 oranında aylık bağlanmaktadır. Eşe ise maaşın  %50 oranında aylık bağlanmaktadır. Yetim maaşı vefat eden kişinin maaşından %90 oranından fazla olmayacak şekilde verilmektedir. Anne ve babasını kaybeden çocuklardan her biri için anne babanın maaşının  %50 oranında bir maaş desteği sağlanmaktadır.

Mama ve bez başvurusu nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Yetim Maaşı Almanın Şartları Nelerdir?

yetim maasi almanin kosullari

Yetim maaşı almanın şartları şunlardır:

  • Yetim ayığı alacak olan çocukların evli olmaması gerekir. 
  • Vefat eden kişinin en az 5 yıl kadar sigortalı olarak çalışması ya da prim ödeyerek sigortalı statüsünü kazanmış olması gerekir.
  • Erkekler üniversite okuyorsa 25 yaşına kadar, eğitim hayatına devam etmiyorsa 20 yaşına kadar yetim aylığı alabilmektedir.
  • Kız çocuklarının bu haktan faydalanması için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Kız çocukları evlenene kadar yetim maaşı alabilir.
  • Özellikle yetim aylığı almanız için hane gelirinizin çok düşük olması gerekir.
  • Eşler evlendiklerinde ise kendilerine dul maaşı bağlanmaktadır.

Yetim Maaşı Başvurusu İçin Hangi Belgeler İstenir?

Yetim maaşı almak için istenen belgeler şunlardır:

  • Öğrenci belgesi
  • Yetim kalan çocukların kimlik belgesi
  • Başvuru dilekçesi
  • Vefat eden kişinin sigorta ve ölüm belgesi
  • İkametgâh belgesi
  • 6 ay içinde çekilmiş 3 adet vesikalık fotoğraf 
  • Gelir belgesi
  • Mülkiyet beyanı

Yukarıda belirtilen durumlar dışında yetim aylığı başvurusunun kabulü için farklı belgeler de istenmektedir. Bu durumda SGK hizmet dökümü gibi birbirinden farklı evraklar da istenerek tüm başvuru ve beyan işlemleri tamamlanmaktadır.

Yetim Maaşı Başvuru Sorgulama Nereden Yapılır?

Yetim maaşı başvurusu sorgulama işlemi E- devlet üzerinden yapılır.  E –devlet üzerinden sisteme giriş yaparak SGK kısmına girerek, ölüm aylığı başlığına tıklanmalıdır. Sorgulama işleminin kolay ve hızlı sonuçlanması için E-devlet üzerinden giriş yapılarak gerekli sorgulama işlemleri güvenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

Yetim Aylığı Maaşı Ödemesi Nereden Yapılır?

Yetim aylığı maaş ödemesini yapan ödeme kanalı PTT’dir. PTT üzerinden ödemesi yapılan kişiler, kendilerine ait başka banka hesabı varsa kendi hesap numarasından yetim maaşı ödeneğini alabilmektedir.

Yetim Maaşı 2021 Ne Kadar?

yetim maasi ne kadar 2021

Yetim maşı 2021 1500 TL’dir. Yetim aylıkları erkek ve kız çocukları için farklı bir şekilde ödenmektedir. Yukarıda belirtildiği üzere kız çocukları evlenen kadar yetim aylığı alırken, erkek çocukları üniversite okuyorsa 25, okumuyorsa 20 yaşına kadar bu maaştan faydalanabilmektedir. Yetim aylığı her ay verilmekte olup, belirtilen şatlar sağlanmadığında maaş ödemesi yapılmayarak hemen kesilecektir.

KOSGEB başvurusunda aranan şartlar nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Öğrenciler Yetim Maşanı Nasıl Alır?

Öğrencilerin yetim maaşını alması için eğitim öğretim hayatının sonuna kadar öğrenim görmeleri gerekir.  Yetim maaşının verilmesi için belirtildiği üzere erkek ve çocuklar için farklı durumların gerçekleşmesi gerekir. Erkek çocukları belli yaşa kadar yetim aylığı alırken, kız çocukları medeni hali değişene kadar yaş sınırı olmadan faydalanabilmektedir. 

SSK, SGK ve BAĞ-KUR kapsamında iken ölen tüm sigortalılar hak sahibi ve yetimlere ödenen yetim aylıklarının alt sınırları her yıl, Ocak ve Temmuz aylarında güncellenmektedir. Anne, baba ve eşinden dolayı bağlanan aylıklar sigortalının sigorta kapsamındaki durumuna göre değişir. Sigortalının çalıştığı ya da yaşamını yitirdiği tarihin de önemi çok büyüktür.  Sigorta yasal mevzuat kapsamında prim esasına göre ödenen borç ve primler maaşın miktarını değiştirmektedir. Sigortalı 2000 yılında sonra çalışamaya başladığında 2008 yılından sonra ölenlerin hak sahiplerine bağlanan en düşük ölüm aylığı ödemeleri ile 2000 yılından önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanların hak sahiplerine bağlanan maaş ödemeleri arasında önemli farklıklar bulunur. SGK kapsamında olan bütün ödemelerin en düşük dul ve yetim aylıklarının bu yılın Ocak-   Haziran aylarında ödendiği bilinmektedir. 2008 Ekim ayından önce bağlanan tüm gelir ve aylıklar, malullük, yaşlılık aylığı yetim maaş ödemesinin miktarına etki eder. Ekim 2008 ‘den itibaren ölenlerin hak sahibine ödemesi yapılan yetim maaşı tutarları birbirinden farklılık göstermektedir. Yetim aylığı verilirken ölen kişinin sigorta gün sayısı, ailenin geçim kaynağı, sosyal statüsü, çocukların yaşı ve eğitim durumu gibi sosyoekonomik faktörlere son derece dikkat edilmektedir.