• YARIM ALTIN
    7.913,00
    % 0,37
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3400
    % -0,07
  • € EURO
    34,8790
    % 0,06
  • £ POUND
    40,6534
    % 0,01
  • ¥ YUAN
    4,4686
    % -0,11
  • РУБ RUBLE
    0,3530
    % 1,04
  • BITCOIN/TL
    2044900,517
    % -0,34
  • BIST 100
    %

Devlet Destekli Tohum Kredisi Nasıl Alınır?

Devlet Destekli Tohum Kredisi Nasıl Alınır?

Devletten tohum hibesi almak isteyen çiftçiler, 02 / 01 / 2020 tarihli ve 2015 sayılı Cumhurbaşkanı kararı kapsamında bu desteği alma hakkına sahiptir. Tarım sektöründeki ekonomik faaliyetlerinin üreticiler üzerinde meydana getirdiği maddi baskıyı azaltmak isteyen devlet, Ziraat Bankası ya da Tarım Kredi Kooperatifleri kurumu aracılığı ile çeşitli krediler sunar. Tarımsal faaliyetler açısından temel bir öneme sahip olan tohum kredisi, bu kredi hizmetleri arasında bulunur.  

“Devlet destekli tohum kredisi nasıl alınır?” sorusuna verilebilecek tek cevap, Ziraat Bankası’na ya da Tarım Kredi Kooperatifleri kurumuna bizzat başvuru yapmaktır. Ayrıca söz konusu Cumhurbaşkanı kararının 1. maddesinde yer alan 9. fıkraya göre kredi limitleri, geri ödeme şartları, kredilerin teminatlandırılması, ödemesiz dönemlerin tespiti ve buna benzer tüm işlemler başvuru yapılan kurumun mevzuat esaslarına tabidir. Yani tohum kredisine dair çeşitli detayları öğrenebilmek için Ziraat Bankası’na ya da Tarım Kredi Kooperatifleri’ne başvuru sağlamak şarttır.

Sertifikalı Tohum Desteği Ne Kadardır?

Sertifikalı tohum kredisi çeşitli sektörlere göre birbirinden farklı meblağlara sahiptir. Bununla birlikte, devlet tarafından sunulan tohum desteklerinin yalnızca yurt içinde üretilerek sertifika almış olan tohumları kapsadığını unutmamak gerekir. Yani yabancı markalı tohum alımları için devlet kurumlarının verebileceği herhangi bir teşvik söz konusu değildir.

2015 sayılı Cumhurbaşkanı kararı gereği, devlet tohum kredisi için bazı üst limitler ve kredi indirim oranları belirlenmiştir. Kurulu halde hizmet veren tarım işletmeleri için ayrı, henüz projelenme aşamasında olan işletmeler için ayrı indirim tutarları mevcut olabilir. Sunulan kredi destekleri, sektörlere ve çeşitli detayların göre şunlardır:

  • Kontrollü örtü altı tarımı: İşletme ve yatırım kredileri kapsamında yüzde 20 indirim / 25.000.000 TL üst sınır
  • Yaygın – Geleneksel bitkisel üretim: İşletme ve yatırım kredileri kapsamında yüzde 20 indirim (50.000 TL’ye kadar olan kredi kullanımlarında indirim tutarı yüzde 100’dür) / 2.500.000 TL üst sınır
  • Stratejik bitkisel üretim: İşletme ve yatırım kredileri kapsamında yüzde 20 indirim / 10.000.000 TL üst sınır
  • Sözleşmeli bitkisel üretim: İşletme kredisi kapsamında indirim oranı yüzde 20 olurken yatırım kredisi kapsamında indirim uygulanmaz / 50.000.000 TL üst sınır
  • Yem bitkisi üretimi: Yatırım kredisi kapsamında herhangi bir indirim yoktur. İşletme kredisi kapsamında indirim oranı yüzde 20 / 5.000.000 TL üst sınır
  • Bağcılık ve diğer meyve yetiştiricilikleri: İşletme ve yatırım kredileri kapsamında yüzde 20 indirim / 10.000.000 TL üst sınır

Görüldüğü gibi, yurt içinden tohum satın alma faaliyetleri için kredi indirimleri söz konusudur. Genel olarak yüzde 20 oranında olan bu indirimler, yerli tohum üretimini ve kullanımını artırmaya yöneliktir. Yerli tohumlar ile beraber fidan ve fide kullanımları da aynı koşullara tabidir.

Ayrıca üst sınırlar sadece tohum, fidan ve fide kullanımları için belirlenmemiş olup genç çiftçilik, kadın çiftçilik, modern sulama sistemi kullanımı ve iyi tarım gibi durumları da kapsayan sınırlardır.

2021 Mantar yetiştiriciliği devlet desteği Yazısını inceleyebilirsiniz.

Ziraat Bankası Tohum Kredisi Nasıl Alınır?

ziraat bankasi tohum kredisi nasil temin edilir

Ziraat Bankası devlet destekli tohum kredisi veren başlıca kurumdur. Yerli tohum temin etmek için devletten kredi almak isteyen vatandaşlar, Ziraat Bankası’nın işletme kredileri için başvuru gerçekleştirebilir. Ayrıca bankanın tek başvuru kanalı şubeler olduğu için, internetteki Ziraat bankası kredi başvurusu temalı linklere itibar etmemek lazımdır.

Tarım Kredi Kooperatifleri Tohum Kredisi Nasıl Alınır?

Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla devlet desteği almak isteyen çiftçiler, işletmelerinin kurulu olduğu bölgedeki kurum şubesine başvurarak kooperatife üye olmalıdır. Tohum kredisi almak isteyen vatandaşlar, Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden ayni olarak karşılanan 1 yıl vadeli işletme kredisini alabilir.

2021 Sertifikalı Tohum Üretim Desteği Ne Kadar?

Yerli tohum ve fidanların kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla kredi destekleri verildiği gibi, bu ürünlerin yurt içinde üretimini artırmak amacıyla ise üreticilere çeşitli para yardımları yapılır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın duyurularına göre, sertifikalı tohum üretim desteği 2021 yılında şu desteklere tabidir:

  • Arpa, çavdar, yulaf ve tritikale tohumu: 0.08 TL / kg
  • Patates ve buğday tohumu: 0.10 TL / kg
  • Çeltik (pirinç) tohumu: 0.25 TL / kg
  • Soya tohumu: 0.35 TL / kg
  • Mercimek, nohut, aspir ve kuru fasulye tohumu: 0.50 TL / kg
  • Susam tohumu: 0.60 TL / kg
  • Yer fıstığı tohumu: 0.80 TL / kg
  • Kanola tohumu: 1.20 TL / kg
  • Korunga, yem bezelyesi ve fiğ tohumu: 1.5 TL / kg
  • Yonca tohumu: 4 TL / kg

Bu listede yer alan tohumların hepsi, sertifikalı olarak üretilmeleri halinde kilogram başına devletten destek alınmasını temin eden ürünlerdir. Arpa, çavdar, yulaf ve tritikale tohumları kolay üretilebildiğinden ve çok miktarda bulunduğundan dolayı kilogram başına daha az destek görür.

Fakat yonca tohumları, piyasadaki ihtiyaç bakımından en öncelikli tohum türü sayılabilir. Bu sebepten dolayı her 1 kilogramlık yonca tohumu üretiminden 4 TL kazanmak mümkündür. Üretim faaliyetlerinin en yoğun olduğu tohum türlerinin başında ise buğday tohumu gelir. Sertifikalı buğday tohum desteği, üretilen her 1 kilogramlık tohum için 10 kuruştur.

İpek böcekçiliği KOSGEB desteği Yazısını inceleyebilirsiniz.

2021 Sertifikalı Fidan Desteği Ne Kadar? Devlet Fidan Veriyor Mu?

devlet destekli fidan alinir mi

Tohum desteği ile beraber devletten fidan desteği almak da mümkündür. Söz konusu destekler, üretilen her bir fidan için para bazında gerçekleştirilir. Tarım ve Orman Bakanlığı, sertifikalı ve aşılı olarak üretilen fidanların tanesi için 50 kuruş destek verirken; sertifikalı ve aşısız olarak üretilen fidanların tanesi için 25 kuruş destek verir.