• YARIM ALTIN
    7.877,00
    % -1,70
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3814
    % -0,13
  • € EURO
    34,7037
    % -0,31
  • £ POUND
    40,6291
    % -0,49
  • ¥ YUAN
    4,4712
    % -0,16
  • РУБ RUBLE
    0,3476
    % -0,05
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

2021 Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği

2021 Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği

Mantar yetiştiriciliği için devletten kredi almak isteyen üreticiler, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme ve Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ya da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) sayesinde çeşitli hibelerden faydalanabilir. Kültür mantarı yetiştiriciliği, hem meta ürününün kullanım sıklığından hem de ülke ekonomisine sağladığı büyük ölçekli faydalardan dolayı çok önemlidir. Bu sebepten ötürü, mantar yetiştiriciliği devlet desteği ile birlikte pek çok banka tarafından da desteklenir.

TKDK Mantar Desteği 2021 Yılında Ne Kadardır?

TKDK mantar hibesi veren bir kurumdur. Avrupa Birliği’nin IPARD projesi kapsamında Türkiye’deki tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapan TKDK, söz konusu hibeyi “mantar yetiştiriciliği desteği” adı altında vermez. Bu sebepten dolayı pek çok vatandaş, TKDK tarafından bu faaliyet için verilen bir destek bulunmadığını zannederek ilgili kuruma başvuru yapmaz.

Fakat TKDK “Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi” adına sahip olan destek paketi ile mantar yetiştiricilerine kredi imkanı sunar. Mantar yetiştiriciliği ya da buna benzer daha başka tarımsal faaliyetler için verilen TKDK kredileri belli bir meblağ üzerinden ilan edilmemiştir. Söz konusu kurum, başvurusu onaylanan vatandaşlara sahip oldukları masraf meblağının yüzde 70’i kadar kredi imkanı sunar.

İpek böcekçiliği KOSGEB desteği Yazısını inceleyebilirsiniz.

TKDK Mantar Desteği Nasıl Alınır?

tkdk mantar destegi nedir

2021 yılında TKDK mantar desteği almak isteyen vatandaşlar, öncelikle IPARD projesinin kapsamında yer alan şehirlerin herhangi birinde ikamet ediyor olmalıdır. Çünkü TKDK, tarımsal faaliyetlerin gerçekleşme düzeyi Avrupa standartlarında olmayan şehirlere yönelik çalışma yapar. Bunun asıl sebebi ise Türkiye’yi tarımsal açıdan geliştirmek ve Avrupa Birliği’ne tam katılım sürecini olabildiği kadar hızlandırmaktır.

Dolayısıyla TKDK’ya başvurarak kültür mantarı yetiştiriciliği ya da diğer bazı üretim faaliyetleri kapsamında kredi almak isteyenler, kurum tarafından belirlenmiş 42 proje şehrinin bir tanesinde bulunmalıdır. TKDK tarafından yürütülen proje kapsamındaki iller ise aşağıdaki bağlantıda mevcuttur:

  • https://www.tkdk.gov.tr/SSS/ipard-programinin-uygulanacagi-iller-hangileridir-7

Söz konusu 42 ilden herhangi bir tanesinde bulunan ve üretim faaliyetlerini orada gerçekleştirmeyi planlayan herkes, TKDK’ya kredi başvurusu gerçekleştirebilir. Hibe desteği alınmak istenen faaliyete uygun olarak hazırlanması gereken evraklar çok fazla olduğu için, bu konuda bilgi almanın en doğru yolu TKDK il koordinatörlüğüne müracaat etmektir. Ayrıca izlenecek adımları genel olarak görmek isteyenler aşağıdaki bağlantıyı kullanabilir:

  • https://www.tkdk.gov.tr/ProjeIslemleri/BasvuruIslemleriRehberi/7

TKDK Desteklerinden Kimler Yararlanabilir?

TKDK kredi desteklerinden faydalanabilecek kişiler, proje illerinden birinde ikamet etmek dışında bazı şartları yerine getirmelidir. Söz konusu şartlar ise şöyle sıralanır:

  • 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmamak
  • Herhangi bir vergi borcuna ya da SGK prim borcuna sahip olmamak
  • Vergi sistemine kayıtlı olmak
  • Üretim yapılacak sektörde ulusal standartları sağlamak
  • Kredi alımından itibaren 5 yıl boyunca ilgili krediyi üretimde aktif olarak kullanmak
  • Başvuru sahibi çiftçi ise, Çiftçi Kayıt Sistemi belgesine sahip olmak
  • Hakkında başvuru gerçekleştirilen kırsal işletmenin kurulu olduğu bölgede ikamet etmek

Bu şartlar sağlandığı takdirde mantar yetiştiriciliği devlet desteği kapsamındadır. Ayrıca daha başka tarımsal faaliyetler de TKDK tarafından desteklenir.

KOSGEB Mantar Yetiştiriciliği İçin Kredi Desteği Veriyor Mu?

KOSGEB mantar yetiştiriciliği desteği veren bir kurumdur. Bu kurumun “Desteklenen Sektörler” listesindeki “Toptan ve Perakende Ticaret; Motorlu Kara Taşıtlarının ve Motosikletlerin Onarımı” adlı G maddesi kapsamında mantar yetiştiriciliği de mevcuttur. Söz konusu listenin 46.31.06 koduna sahip olan “Kültür Mantarı Toptan Ticareti” ibaresi, bu sektörde hizmet veren pek çok işletmenin KOSGEB’ten kredi almasını mümkün hale getirir.

KOSGEB Mantar Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB mantar üretimine destek veren bir kurumdur. Toptan ticaret kapsamında kültür mantarı yetiştiriciliği yapmak isteyen tüm vatandaşlar, bazı şartları karşılamaları halinde başvuru sağlayabilir. Fakat söz konusu desteği almadan önce, KOSGEB’in eğitim programlarını tamamlamak gerekir.

Yani her isteyen bu kredi desteklerinden faydalanamaz. Kültür mantarı işletmesi için başvuru yapan şahıs, bu işletmeyi münferit olarak temsil etme statüsünde bulunmalıdır. Başvuru için en temel şart, işletme üzerindeki kurucu ortaklık payının yüzde 50’den daha fazla olmasıdır. KOSGEB kredi başvurusu hakkında daha fazla detaya ulaşmak için bu kurumun il müdürlükleri ziyaret edilebilir. Aşağıdaki bağlantı üzerinden, söz konusu kuruma ait olan müdürlüklere ulaşmak mümkündür:

  • https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/mudurlukler

Mantar Çiftliği Ne Kadar Kazandırır?

mantar yetistiriciligi kazandirir mi

Mantar yetiştiriciliği yaparak kazanılabilecek para hakkında pek çok tahmin mevcuttur. Fakat bunlardan bir tanesi için bile herhangi bir kesinlik durumundan söz edilemez. Çünkü kurulacak olan işletmenin boyutu, üretim kapasitesi, çeşitli giderleri ve mantar yetiştiriciliği piyasasına ne kadar hakim olabileceği gibi pek çok etken vardır. Eğer mantar çiftliği kazancı konusunda çeşitli internet yazıları okuyarak iş kurma kararı aldıysanız biraz daha dikkatli hareket etmeniz önerilir. Çünkü üretim alanı her ne olursa olsun, bir işletme kurmak kolay alınabilecek bir karar sayılmaz.

Girişimcilik destek programı nedir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliği Eğitimi Nereden Alınır?

Mantar yetiştiriciliği devlet desteği kapsamındaki pek çok tarımsal faaliyetten yalnızca biridir. Bu sektöre atılmak isteyen vatandaşlar, resmi olarak mantar yetiştiriciliği statüsü kazanabilmek için Halk Eğitim merkezlerinden kurs alabilir. Bununla birlikte İŞKUR mantar yetiştiriciliği kursu veren bir başka kurumdur. Çünkü Türkiye İş Kurumu, ülkedeki üretim faaliyetlerini desteklemek için birbirinden farklı projeler gerçekleştirir. Fakat bu kurum tarafından verilen mantar yetiştiriciliği kursları belli zamanlara tabidir. Aktif olarak mantar yetiştiriciliği kursu bulunup bulunmadığını kontrol etmek isteyenler aşağıdaki bağlantıyı kullanmalıdır:

  • https://esube.iskur.gov.tr/Kurs/KursOnAir.aspx?ProgramTur=1

 Bu bağlantıya tıklayarak ulaşılan ekran üzerinden, karşı tarafında “Meslek” yazan kutucuğa “mantar” ibaresini girmek yeterlidir. Böylece “Mantar Toplayıcısı”, “Mantar Teknikeri” ya da “Mantar Yetiştiricisi” kurslarına ulaşılabilir.