• YARIM ALTIN
    8.319,00
    % 0,21
  • AMERIKAN DOLARI
    32,9949
    % -0,11
  • € EURO
    35,8195
    % -0,26
  • £ POUND
    42,5549
    % -0,22
  • ¥ YUAN
    4,5450
    % -0,53
  • РУБ RUBLE
    0,3832
    % -1,41
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Rupi Nedir? Tarihçesi

Rupi Nedir? Tarihçesi

Rupi Hindistan’ın ulusal para birimidir. Hint rupisi olarak adlandırılan para biriminin ulusal kodu INR olarak bilinmektedir. Rupi para birimi pek çok anlama gelmektedir. En dikkat çeken anlamlarında bir tanesi de gelir eşitsizliğinin giderilmesi için başvurulan eşittir işaretinin para üzerinde yer almasıdır.  Finans piyasasında hem minör hem de egzotik para birimleri arasında gösterilen para birimi aynı zamanda finans piyasasında aktif işlem gören dövizlerden bir tanesi haline gelmiştir. Ülkeden rupinin çıkışının yasal olduğu bilinmesine rağmen piyasalardaki para değeri aktif olarak işlem görmeye devam etmektedir. 

Rupi Para Birimi Neden Önemli?

Rupi para biriminin önemli bir ticari meta haline gelmesinin en büyük nedeni ülkenin nominal fiyatlarla dünyanın en büyük 12.Ekonomisi haline gelmesidir. Satın alma paritesine göre 4. sırada yer almayı başaran Hindistan aynı zamanda dünyanın en büyük demokrasisi olarak bilinmektedir. Ticari zenginliğinin yanında önemli bir turistik mecra haline gelen ülke, uygarlıkların geçiş noktasında kurulmuştur. Farklı ulusları bir arada tutan mozaiği ve kutsal görülen şeylere olan inancıyla dikkat çeken ülkede gelir eşitsizliği hat safhadadır. Ülkenin gerekli kalkınmayı sağlayamaması rupinin değerini kaybetmesine ve paranın dünya ekonomisindeki yerinin gerilemesine neden olmaktadır.  Gelir eşitsizliği de rupinin milli kalkınma düzeyinde değerini kaybetmesine yol açmaktadır.

Bitcoin nedir? Tarihcesi yazısını da inceleyebilirsiniz.

Hint Rupisi Neden Değersizleşti?

hint rupisinin deger kaybetmesi

Hint rupisinin değerini kaybetme nedeni, ülkedeki okuryazarlık düzeyine, gelir eşitsizliğine, sınıf çatılmasına ve paranın ülke dışına çıkarılmasına izin verilmemesine ve pek çok çeşitli nedenlere göre değişmektedir. Rupide görülen ani iniş çıkış ve değişimler paranın kırılgan bir yapıya sahip olmasına neden olmaktadır.

Rupi Nasıl Bir Para Birimidir?

Rupi para birimi Hindistan ‘nın milli parasıdır. Rupinin Türk lirası karşısında oldukça düşük değerde seyretmesi bir anda kendinizi zengin hissetmenize neden olabilir. Hindistan Rezerv bankası tarafından bastırılan para, aynı zamanda tüm likitlerin dağıtımını da gerçekleştirmektedir. Paranın üzerinde Mahatma Gandi’nin portresine yer verilerek renkli tasarımı ve boyutları ile oldukça dikkat çekmektedir. Bu yönlüye Türk lirasına benzetilen Rupi, düşük değeri ile ekonomide pek bilinen bir döviz kaynağı olmasa da finans piyasasında kazançlı dövizler arasında gösterilmektedir. Rupi 2017 yılında ekonomisinde çok güçlü bir şekilde büyüme kaydı gerçekleştirerek yatırımcılara aktif kazanç sağlamaya devam etmektedir. 

Hint Rupisinin Alt Birimleri Nelerdir?

Hint Rupi ’sinin alt birimi Paisadır. Fiziki olarak elinizde 1 ‘den fazla olduğunda para paise olarak adlandırılmaktadır. 1 Rupi 100 tane parçaya bölünerek Rupinin Hindistan Hükümet Darphanesi tarafından basıldığı bilinmektedir. Para piyasasında yapılan bütün işlem ve döviz rezervleri Rezev Bankası tarafından denetim altında tutulmaktadır. Banka ve rezerv politikası Rezerve Bank of India Act-1934 kurallarına göre aktif olarak yönetilmektedir. Banka ve yasal mevzuat gereği işlem gören bütün piyasa işletmelerinin resmi kullanıcısı Hindistan iken gayri resmi kullanıcı Nepal, Butan, Zimbabwe olarak bilinmektedir. 

Rupi İsmi Nereden Gelir?

Rupi ismi gümüş sikkeden gelerek paranın dolaşımdaki değeri tarihi ve köklü bir geleneğe kadar uzamaktadır. Sultan Sher Shah Suri tarafından 16.  Yüzyılda çıkarılan para birimi 2010 yılında resmi kaynaklara göre değiştirilerek güncellenmiştir. Paranın yeni sembolü üzerinde bulunan bütün para değerleri 8 Temmuz 2011 yılında yeniden dolaşıma alınarak işlem görmüştür. 

En Çok Kullanılan Hint Rupileri Nelerdir?

Yaygın kullanılan Hint rupisi madeni ve banknot paraları şunlardır:

  • 10 Hint rupisi 
  • 20 Hint rupisi
  •  50 Hint rupisi
  • 100 Hint rupisi
  •  500 Hint rupisi 
  • 2000 Hint rupisi 
  • 1Paisa
  • 2 Paisa 
  • 5 Paisa
  • 10 Paisa 

Tedavülden Kalkan Rupi Değerleri Hangileridir?

8 Kasım 2016 tarihinde Hindistan Hükümeti tarafından ani karar değişikliğiyle tedavülden kalkan rupiler 500 ve 1000 rupi banknotlarıdır. 10 Kasım 2016 tarihi itibariyle 2000 rupi ve banknotlar piyasadan hızlı bir şekilde kaldırılmıştır. Bu banknotlar kullanıcılar tarafından çokça tercih edilen güvenilir rupiler olmasına karşın güvenlik gerekçesiyle piyasalardan çekilmiştir. Kapa para, vergi kaçırma, sahte banknot kullanımı gibi risklere karşı çok sayıda koruyucu güvenlik politikası geliştirilerek 500, 2000 ‘lik banknotlar yeni tasarımları ile piyasaya sürülmektedir.

En Çok İşlem Gören Hint Rupisi Pariteleri Hangileridir?

Piyasada en çok işlem gören Hint rupisi pariteleri Amerikan doları, Euro, İngiliz sterlini, Çin yuanı, İsviçre Frangıdır. Rupi aynı zamanda Türk lirası ile bir parite hesabı oluşturmaktadır. Hint rupisi düşük değerli olmasına karşın hem finans piyasalarında hem de küresel yatırımcılar tarafından yerel tüccar ve işletmelerce tercih edilen bir para birimidir. Amerikan doları ile oluşturduğu parite değeri, en yüksek işlem hacmine sahip olarak piyasada aktif işlem görür. Dolar dışında majör para birimleri arasında gösterilen Rupi, döviz piyasasında yukarıdaki para birimleri ile işlem görürken Türk yatırımcılar tarafından da merakla takip edilmektedir. 

Amerikan Doları Hint Rupisi Değerleri Nelerdir?

hint rupisinin dolar karsisindaki degeri

Amerikan doları Hint rupisi değerleri karşıt döviz konumunda olarak işlem görür. Parite, Amerikan doları baz, Hint rupisi karşıt döviz piyasası konumunda olarak işlem görmeye devam etmektedir. Dolaşımdaki parite değeri, Amerikan doları ile doğru orantılı, Hint rupisi ile ters orantılı olacak şekilde piyasada aktif işleme alınmaktadır. Rupinin değer kazandığı durumlarda parite bir anda düşüşe geçerek çeşitli hareketlilikler meydana gelmektedir.

Amerikan doları ve Hint rupisi 5 yıllık değişimlerini gösteren parite sonucu şöyledir: En yüksek seviyeye 1 Kasım 2016 yılında gelinerek 68,5981 seviyeye ulaşmıştır. Rupi paritesinin en düşük seviyeye ulaştığı tarih ve rakamsal değer; 1 Nisan 2013 tarihi ve 53, 8050 ‘dir. Paritedeki en düşük seviye 1 Mart 2017 tarihli 1 Euro 66,85 Rupi eşitliği ile kaydedilmiştir. 

Ethereum Nedir? Tarihçesi yazısına da göz atabilirsiniz.

Türk Lirası ve Hindistan Rupisi Parite Değerleri Nelerdir?

Türk lirasının ve Hindistan rupisinin parite değeri doğru orantılı olacak şekilde faaliyet göstermektedir. Türk lirası değer kazandıkça parite de yükselişe geçecektir. Kur piyasa hareketliliği Türk Lirası değeriyle doğru orantılı, INR ile ters orantılı olacak şekilde piyasaları hareketlendirmektedir. Türk lirası ve Hat rublesi parite değerleri en yüksek seviyesini 7 Eylül 2017 tarihinde 1 TL -18,7889 rupi eşitliğiyle görmüştür. En düşük parite seviyesi ise, 29 Kasım 2017 tarihi itibariyle 1 TL- 16, 2625 rupi olarak hesaplanarak Rupi piyasadaki gücünü göstermiştir. En yüksek seviyelere kadar çıkan parite değerleri zirveye çıktıktan sonra değer kaybı yaşayarak 2 ay içinde dibi görmüştür. Hareketli rupi paritesi değerleri ani iniş çıkışlara sahne olmaktadır. 

Hindistan ekonomisinde orta sınıfın çalıştığı, modern küresel anlamda rekabet potansiyelinin giderek arttığı hizmet sektörü rupinin piyasadaki değerlemelerini son derece etkilemiştir. Öte yandan az eğitilmiş iş gücünün çalıştığı tarım sektörü ve imalat sektörü geleneksel iş disiplini oluşturmaktadır.  Kalitesiz mallara sahip olan bu sınıf ile son yıllarda rupini değeri giderek azalmaktadır. Hizmet sektörü rupi para değerine bir nebze de olsa hareketlilik kazandırsa da en güçlü etkiyi hizmet sektörü yapmıştır. Ülke ekonomisini doğrudan etkileyen hizmet sektörü kar marjıyla, gayri safi milli hasılayı en iyi yansıtan ve Rupi hasıla yüzdesini yükselişe geçiren bir finansman geliri olarak kayıtlara geçmiştir.

YORUMLAR YAZ
  • Palkadot Nedir? Tarihçesi – Kredi Kent | Güncel Kredi Bilgi Ağı3 yıl önce
  • […] Rupi nedir? Tarihçesi yazısını inceleyebilirsiniz. […]