• YARIM ALTIN
    9.281,00
    % -0,05
  • AMERIKAN DOLARI
    34,1108
    % 0,06
  • € EURO
    37,9780
    % 0,19
  • £ POUND
    45,0174
    % 0,19
  • ¥ YUAN
    4,8076
    % -0,01
  • РУБ RUBLE
    0,3724
    % 0,02
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Borsada Alıcı Satıcı Nasıl Görünür?

Borsada Alıcı Satıcı Nasıl Görünür?

Borsada alıcı – satıcı görünmesi durumu artık mümkün olmamaktadır. 2010 yılının Ekim ayında yürürlüğe giren karar akabinde İstanbul Borsası üzerinde işlemler sorgusu gerçekleştirilirken borsada alıcı – satıcı gösterilmemesi kararı alınmıştır. Bununla birlikte yine 8 Ekim 2010 tarihinde alınan karar sonucunda emir iptali hakkında da koşulsuz serbest bırakılmasına kararlaştırılmıştır.

Borsada Sağlanan İşlevler Nelerdir?

Borsa sistemi genel olarak 3 temel işlev üzerine kuruludur. Bu 3 temel işlev akabinde gerçekleştirilen finansal eylemlerin tümünü kapsamaktadır. Borsa ile gerçekleştirilebilen işlevlerden ilki hisse senedi alma işlemleridir. Kurumsal ya da bireysel yatırımcılar borsa sistemi üzerinden hisse satın alım işlemleri gerçekleştirebilir. Hisse senedi alım işlemlerini gerçekleştirebilmek için yatırımcıların bireysel yatırımcı ya da kurumsal yatırımcı olmasının bir önemi yoktur. Bireysel yatırımcılar da kurumsal yatırımcılar da hisse senedi alım işlemlerini gerçekleştirebilir.

Borsada bulunan diğer temel işlev ise hisse senedi satım işlemleridir. Hisse senedi satın alım işlemi gerçekleştiren yatırımcılar tıpkı satın alım emri verdiği gibi satış emri de gerçekleştirebilir. Bu sayede yatırımcıların hisse senedi satın aldıktan sonra kâr için gerekli şartların oluşması durumunda satış emri gerçekleştirerek satın aldığı hisse senedini tekrar satabilir ve bu sayede kâr elde edebilir.

Hisse senedi ihracatı ise borsada sağlanan üçüncü işlev olarak karşımıza çıkar. Herhangi bir şirket paraya ihtiyacı olması durumunda ya da bir şekilde para toplamak istediğinde şirketin belli bir kısmını borsa üzerinden satışa çıkarabilir. Halka arz olarak da bilinen bu işlem akabinde söz konusu şirketin hisseleri borsa üzerinden satın alınabilir duruma gelir. Böylece yatırımcılar için yatırım ve kâr olanağı söz konusu olduğu gibi şirketler de para ihtiyaçlarını bu sayede karşılayabilir.

Borsa sistemi üzerinde bahsi geçen bu 3 işlev haricinde birtakım işlevler de söz konusu olmaktadır. Fakat borsa sisteminin bu 3 ana işlev üzerine kurulu olduğunu söylemek yanlış değildir.

Kimler Borsayı Kullanır?

borsa kullanma kriterleri

Borsayı kullanan kişiler borsa içerisinde farklı işlevlere ve farklı görevlere sahiptir. Bu hususta borsada var olan kişiler ve bu kişilerin üstlendiği işlev sayesinde borsacılık sistemi kendini döndürmeye ve sürdürülebilir bir biçim kazanmaya devam etmektedir. Borsada var olan ve borsayı kullanan kişiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Bireysel Yatırımcılar,
  • Borsacılar,
  • Aracı Kurumlar,
  • Portföy Yöneticileri,
  • Yatırım Bankacıları

Borsada açığa satış ne demektir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Borsada Bireysel Yatırımcılar Kimlerdir?

Bireysel yatırımcı sınıfında bulunan kişiler bir aracı kurum aracılığıyla borsa üzerinde bireysel olarak işlem gerçekleştiren kişiler olmaktadır. Bu kişiler borsada işlem yapabilmek için bir aracı kurum ile anlaşmalarının akabinde borsa üzerinden hisse senetlerine ve diğer piyasa araçlarına dair alım ve satım işlemi gerçekleştirebilir. Bireysel yatırımcılar borsada alıcı – satıcı rolünü üstlenebilir.

Borsacılar Kimlerdir?

Borsacı olarak adlandırılan sınıf ise borsacılık konusunda eğitim alan kişileri kapsamaktadır. Borsacı olarak adlandırılan bu kişiler gerekli sınavları başarıyla tamamlamalarının ardından eğitimlerini tamamlamış kişilerdir. Lisans sınavlarını başarılı bir şekilde geçen bu kişiler borsa konusunda kayıtlı temsilciler olmaktadır. Borsacıların temel görevleri arasında ise yatırımcılar için menkul kıymetlerin ve diğer piyasa araçlarının alım – satım işlemlerini gerçekleştirmek bulunmaktadır. Borsacılar için borsacılık işlemlerinde aracı olarak görev aldıkları söylenebilir.

Borsada Aracı Kurumlar Kimlerdir?

Aracı kurum olarak görev yapan bu kurumlar yatırımcıların borsa üzerinde alım – satım gibi işlemlerini gerçekleştirebilmeleri adına aracı olma görevini üstlenen kurumlardır. Bu kurumlar komisyonculuk işlemleri ya da alım – satım işlemleri gerçekleştirirken borsa ile aracılık ettiği yatırımcılardan birtakım ücretler talep etmektedir.

Borsada Portföy Yöneticilerinin Görevi Nedir?

Portföy yöneticilerinin temel görevi ise borsacılarla benzeşmektedir. Portföy yöneticileri de yatırımcıların portföylerinin yönetimini gerçekleştirmektedir. Fakat portföy yöneticileri borsacılara nazaran daha büyük portföyler üzerinde işlem yapmaktadır. Dolayısıyla portföy yöneticilerinin, yatırımcıların büyük portföylerini yönettiği ve bu sebeple çok daha büyük alım – satım işlemleri gerçekleştirdiği söylenebilir. Söz konusu olan portföy yöneticileri de bu portföyün yönetiminden sorumlu olarak görevlerini sürdürür.

Borsacılıkta Nelere Dikkat Edilmeli?

Başarılı yatırım faaliyetleri sürdürmek için kulak verilmesi gereken bazı tavsiyeler bulunmaktadır. Bu durumlara dikkat edilerek borsada gerçekleştirilen yatırım işlemlerinden kâr elde etme ihtimalinizi arttırmanız daha mümkün olmaktadır. Borsada işlem yapmak isteyen kişilerin kulak vermesi gereken tavsiyeler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Borsada yatırım gerçekleştirecek olan kişilerin gerçekleştireceği yatırım işlemini hâkim olduğu yatırım aracı ve piyasa üzerinde gerçekleştirmesi önemlidir. Zira kişi hâkim olduğu piyasa ve yatırım aracını daha iyi yorumlayabilir ve bu sayede söz konusu olan araçlara dair daha iyi öngörülerde bulunabilir.
  • Kişilerin borsaya yatırdıkları paraya bel bağlamaları doğru olmamaktadır. Zira borsada yatırım işlemi gerçekleştirmek içerisinde birtakım riskler de barındırmaktadır. Dolayısıyla kişiler borsaya yatırdığı paradan elde edeceği gelire göre planlar yapmamalıdır.
  • Piyasaları araştırmak borsada yatırımcılık için önemli bir noktadır. Yatırımcılar piyasaya ne kadar hâkim olursa nereye yatırım yapmak isteyeceklerine de daha kolay bir şekilde karar verebilir.
  • Hedefler belirlemek de yatırımcıların yatırımlarını koruyan bir durumdur. Bir yatırıma dair bir hedef belirlemek ve o hedefe ulaşılması akabinde “Daha çok beklersem daha çok kazanırım” diye bir düşünce ile beklemeye devam etmek bazen zararlı sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla yatırımcılar için çoğu zaman en sağlıklı olanı bir hedef belirlemek ve hedefe ulaşıldığında geri çekilmesini bilmektir.
  • Borsada yatırımcılığa dair bilgisi olmayan kişiler ise doğrudan borsa işlemleri yapmaya başlamadan önce sunulan demo hesaplar üzerinden tecrübe kazanmalıdır. Bu demo hesapları gerçek paralarla oynanmamaktadır. Dolayısıyla kişiler demo hesaplar üzerinden hiçbir zarara uğramadan borsacılık konusunda kendini geliştirebilir.

Esnaf kredisi veren bankalar Yazısına da göz atabilirsiniz.

Borsada İşlemlere Nasıl Başlanır?

borsa islemi baslatma sekilleri

Borsada işlem yapmaya başlamak isteyen kişilerin geçmesi gereken bazı adımlar bulunur. Bu adımları sırasıyla ve doğru bir şekilde tamamlamasının ardından kişiler borsa üzerinden işlem yapabilir. Bu adımların ilki bir aracı kurum seçmekten geçer. Kişiler SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) üzerinde bulunan aracı kurum ve bankaların listelerine ulaşabilir. Bu liste üzerindeki aracı kurumları inceleyerek aracı kurumlar tarafından sağlanan avantajları ve dezavantajları iyi analiz etmeli ve kendileri için en avantajlı olan aracı kurum ile anlaşmalıdır.

Kişiler kendileri için en avantajlı aracı kurumu seçtikten sonra bu kurum üzerinden bir hesap açmalıdır. Aracı kurum seçimi için en önemli nokta ise söz konusu olan aracı kurumun Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylı olan resmî kurumlar olmasıdır. SPK tarafından onaylı olmayan aracı kurumlara borsacılık işlemleri bakımından güven duymak yatırımcılar için oldukça zararlı sonuçlar doğurabilir.

Kişiler bu işlemleri tamamlamalarının akabinde borsa üzerinde yatırımcılık işlemleri yürütmeye başlayabilir. Böylece söz konusu olan kişilerin borsada alıcı – satıcı konumu kazanmaları da mümkün olabilir.