Chainlink, Paypal, visa gibi ödeme araçları ile yapılan HSBC ve Wells Fargo gibi bankalar vasıtasıyla Bitçoin, Ethereum, Blockhain gibi kripto paralar arasında köprü kurmayı hedefleyen bir Blockhain projesi olarak tanımlanmaktadır. Chainlink 2015 yılında hayata geçirilerek 2017 yılında ICO token satışı esnasında ERC -20 token olarak hizmete açılıp LINK olarak topluma sunulmuştur. Chainlink gerçek dünya uygulamaları başta olmak üzere istatistiki verilere göre API ‘ye bağlanabilen merkeziyetiz uzman bir platform olarak kullanıcıların en gözde programlarından biri haline gelmiştir. Chainlink ilk etapta Smart Contrqact olarak adlandırılırken Blockhain ile eski sistemlerle arasındaki boşlukları doldurmaya yönelik olarak çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Sistem servis seviyesi anlaşması bakımından çeşitli parametrelerle akıllı sözleşme esası gereğince korunmaktadır.
Chainlik proje verileri Oracle verilerine müdahale etmek için kullanıma açık hale gelirler. Sitemdeki doğrular Blockhain’e kaydedilerek Chainlink yerel Etehreum tokeni LİNK ile ödüllendirilmektedir. En önemli chainlink projesi ise akıllı sözleşmelerde kullanıma açık hale getirilmektedir. Chainlink şu anda Ethereum Blockhain üzerinde bulunarak diğer Ethereum dApp’lerine bağlantı desteğini sürdürmektedir. Birlikte çalışabilirlik açısından tüm projelerin ortak noktası olan sistem aynı zamanda Blockhain’i desteklemeye devam etmektedir.
Chainlink seviyesi şu anda Ethereum Blackhoin’in üzerinden bulunmaktadır. Diğer Ethereum dApplerine bağlantı desteği sunan Chainlink, birlikte çalıştığı tüm kripto para projelerinin de odak noktası haline gelmiştir. Chainlink ve Agır gibi Oracle, yeni olanakların önünü açmak kaydıyla gerçek dünyadaki verileri Blockhain teknolojisi ile birleştirmektedir. Bazı kullanıcılar bu durumun kripto paralar ve akıllı sözleşmelerin doğal evrimi olduğuna inanmaktadır.
Dinar nedir? Tarihçesi yazısını inceleyebilirsiniz.
Chainlink token’i Link olarak adlandırılırken, kripto para biriminin toplam arz miktarı bakımından değerini 1000.000.000 LINK ile sınırlandırarak piyasadaki ilerleyişini sürdürmektedir. Dolaşımdaki LINK miktarı ortalama 350.000.000 seviyesinde işlem görmektedir.
Link fiyatları an itibariyle 29.87 ABD dolarına tekabül etmektedir. İşleme alınan bütün para değerlerinin LINK fiyatı, şimdiye kadar en yüksek seviyeyi 20,12 dolar ile 16 Ağustos 2020 tarihinde görmüştür.
Chainlink’in piyasadaki çalışmaları akıllı sözleşmeleri gereğince yürütülmektedir. 2015 yılında kripto para sistemine yeni değer ve soluk kazandıran Chainlink sitesi Ethereum sözleşmeleri gereğince Blockhain finansal işlem ve verilerin kaydedildiği yer olmaktan çıkarılmıştır. Akıllı sözleşme esası gereğince Blockhain teknolojisinin kullanım ağını genişletmesiyle işlevsel alanını giderek genişletmiştir. Yıllar önce akıllı sözleşme sadece bulunduğu Blockhain üzerindeki verileri yönetebilme yeteneğine sahipti. Blockhain tüm dünyayı yönetebilecek kapasiteye sahipken, teknolojik olarak gelişim seviyesi yüksek olan pek çok sektör içinde henüz tanınmamaktaydı. Tam da bu noktada Chainlink, tüm dünyaya hizmet verecek potansiyele sahip olarak teknolojik seviyesi gelişmiş bir şekilde birbirinden farklı hizmet kolu ve sektör içinde güvenle kullanılmaya başlamıştır.
Chainlik’in işlem görmesi ilk olarak zincir dışı uygulamalar sayesinde veri havuzuna dâhil edilerek başlamıştır. Bu sayede Blockhain’e taşınması öngörülen Chainlink, gerçek dünya ile arasında çalışan bir temsilci olarak piyasada işlem görmektedir. Chainlink dünyadaki bütün verileri alarak, Blockhain’e entegre edildikten sonra bu verileri akıllı sözleşmeler yardımıyla kullanmayı öngörmektedir.
Chainlink’in özellikleri ana odak noktası akıllı sözleşmeler vasıtasıyla çalışması ile başlar. Bu sistem sayesinde akıllı sözleşmeye bağlanmak isterseniz herhangi bir harici API ‘ye erişim sağlayabilir, ödemelerinizi güvenle gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede istediğiniz ödemeyi bankalar vasıtasıyla sözleşmeler yoluyla yeniden ödeme kaydınızı güncelleyebilirsiniz. Chainlik akıllı sözleşme esası şu 3 işlevsel hizmetle işlem görür:
İtibar değerlendirmesi ile Chainlink, hizmet seviyesi sözleşmesi yoluyla bir oracle itibarını belirli parametre aracılığıyla kullanabilmektedir. Ağın kurallarını ihlal ederek yanlış veri sağlayan kişiler cevaplandırılarak kişilerin rütbesi düşmektedir. Akıllı sözleşmeler yeterli sayıda uygulanarak, Chainlinkhizmet sözleşmeleri de imzalanmış olmalıdır. Dış verilerle çalışarak hat dışı oracle’lar seçilir ve program dâhilinde bir anlaşma esası sağlanmış olur. İstenilen veri bağlantısı kurularak planlı bir anlaşma süreci başlatılır. Toplama yöntemi ile zincir dışında kalan orecla’lar tarafından bütün veriler toplanarak ağırlıklı ve toplu yanıt oluşturmak amacıyla bütün bu sistemlerin ortalaması alınmış olur. Basit bir ifadeyle Chainlink, veri sağlama merkezi bakımından merkezi olmayan bir oracle ağı sistemi sayesinde tanımlanan profesyonel teknik bir veri ağı olarak tercih edilmektedir.
Chanlink Oracle, veri sağlayan sunuculara verilen addır. Gerçek dünyada olup bitenlere veri sağlayıcı rolüyle blok zincirine giderek akıllı sözleşmede neler olup bittiğini anlayıp, sonuçlar çıkararak gerekli işlemleri faaliyete geçirir. Sonucun etkili bir şekilde yürütülmesi için oracle’ların dürüst bir şekilde çalışarak satıcıların hile yapmadığı anlaşılmaktadır. Sistemin doğru bilgi verdiğini bilerek oldukça adil bir şekilde çalıştığını aklınızdan çıkarmamalısınız. Chainlink oracleları veri kümelerini API, diğer tüm veri ve dış dünyadaki kaynaklar etkin bir şekilde kullanılabilmektedir. Sistemi kullanmak için harici verilere ihtiyaç duyan birbirinden farklı projeler yer almaktadır. ChainLink, geleneksel bilgi ve geleceğin teknolojik Blockhoinleri arasında yer alarak kripto paralar arasında adeta birer köprü görevi görmektedir.
Chainlink projesi özellikle Bitçoin, Ethereum, arasında büyük bir uyum yakalayarak bankaların ve ödeme hizmetlerinin sisteme dâhil edilmesini sağlar. Chainlink hedeflerinden bir tanesi de akıllı sözleşmelerin merkezden uzaklaşmasını sağlamaktır. Chainlink’in sisteme sunduğu faydalar şunlardır:
Manat nedir? Tarihçesi yazısına da göz atabilirsiniz.
Chainlink’in dezavantajları ilk olarak düşük geliştirme hızına sahip olmaktır. Sistemin yatırımcılar için uzun ve verimli olacak şekilde çok az miktarda garanti düzeyine sahip olacağı bilinmektedir. Chainlink finansal işlemleri yürütürken gerçek çalışma çözümünün sağlanması fikrinin ne kadar süreceği hususunda tam olarak bilgi edinilmemektedir. Rehberlik edilecek resmi ve yayınlanmış olan resmi bir yol harikası da bulunmamaktadır.
Defi ve Chainlik uygulaması; Blok zinciri içine alan temelde kapalı olan sistemde faaliyet geliştirmek için tasarlanmış sistemleri kapsar. Sadece blok zinciri içinde yer alan zincir üzerinden yer alan veriler son derece güvenilirdir. Merkezi olmayan fikir birliğinin sürdürülmesi ve manipüle edilmemesini sağlar. Lok zincirinin kullanım durumları ve öncülleri son derece sınırlı bir şekilde hizmet vermektedir. Örneğin; Blok zinciri dışında kalan ve farklı kaynaklarda oluşturulan değer ve tüm format işlemleri fiyat ve faiz kümelerine erişemez. Defi Chainlik uygulaması; veri çeşitliliği, blok zinciri ve fikir güvenliğinden ödün vermeden güvenilir istatistiki verilerin oluşmasını zorlaştırarak hizmet verir.
Dolar | 34,1114 | % 0.07 |
Euro | 38,0057 | % 0.26 |
Sterlin | 45,0753 | % 0.31 |
,00 | % 0.00 | |
,00 | % 0.00 | |
Çeyrek | 4.654,00 | % -0,11 |
G. Altın | 2.818,31 | % 0,09 |
BIST 100 | % | |
% 0.00 | ||
B. Cash | ,00 | % 0.00 |
[…] ChainLink nedir? Tarihçesi Yazısını inceleyebilirsiniz. […]