• YARIM ALTIN
    7.985,00
    % -0,22
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3257
    % 0,17
  • € EURO
    34,8003
    % -0,31
  • £ POUND
    40,5630
    % 0,05
  • ¥ YUAN
    4,4704
    % -0,07
  • РУБ RUBLE
    0,3529
    % 0,14
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?

Kentsel dönüşüm kredisi risk oluşturan yapının tespit edilip, binanın tahliye edilmesinden sonraki 1 yıl içinde kredi başvurusunda bulunularak bankadan talep edilir. Banka kentsel dönüşüm kredisi destek başvurunuzu kısa sürede değerlendirerek onay verecektir. Kredi başvurusu için bankaya başvuru yapan kişi bilgilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığına göndererek faiz desteği onayı almalıdır. Bakanlıktan beklenen kredi desteği onayı alındıktan hemen sonra kredi kullanımına başlanacaktır.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir?

Kentsel dönüşüm kredisi yapı bakımından riskli olan konut ve iş yerlerini yeniden inşa etmek isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir banka kredisidir. 6306 sayılı Afet Riski Altında Olan Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun 7. Maddesine göre kentsel dönüşüm kapsamına alınan tüm konut ve iş yerlerini yenilemek isteyen kullanıcılar, banka kredi desteğine başvurarak, faiz oranlarını indirilir.

KOSGEB Kira desteği nedir, nasıl alınır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Şartları Nelerdir?

nelerdir kentsel donusum kredisi kosullari

Kentsel dönüşüm kredisi şartları ilk olarak kentsel dönüşüm kredisinden faydalanmak isteyen gayrimenkul sahipleri ve kiracılar devlet tarafından verilen kira yardımı ve faiz indiriminin sadece birinden faydalanabilecekleridir. Kira yardımını talep etmeyen kişiler bankalardan alabilecekleri kentsel dönüşüm kredisi ve faiz indiriminden de yararlanabileceklerdir. Sadece TL cinsinden kullanılan kentsel dönüşüm kredisi konutlar için azami oranda 10, işyerleri içinde 7 yıl vadeye kadar kredi kullanılmaktadır.  Kentsel dönüşüm kredisi kullanan kişilerin noter harcı ya da banka sigorta muamele vergisinden muaf tutuldukları bildirilmiştir. 

Kentsel Dönüşüm Kredisi Faiz indirimi Oranları Nelerdir?

Kentsel dönüşüm kredisi faiz indirimi oranları konutlar için  %4, iş yerleri için  %3, faiz indirimi uygulanır. Enerji bakımından verimlilik oranı oldukça yüksek olan binalarda ise, daha yüksek oranda faiz indirimi uygulanmaktadır. Konutlardaki enerji kimlik belgesinde yazan enerji sınıfı B seviyesi için %4,5 enerji sınıfı A derecede ise  %5 faiz indirimi uygulanmaktadır. Kredi ödemelerini yapamayan kişiler için oldukça yüksek oranda faiz indirimi ve kredi desteği sağlanmaktadır.

Kentsel dönüşüm Kredisi Ne Kadar Verilir?

Kentsel dönüşüm kredi miktarı azami olarak 200 bin TL’dir. Birden fazla daire ya da iş yeri olan kişiler ise her bir gayrimenkul için 1 milyon TL’ye kadar kredi desteği sağlamaktadır.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Bir Kredi Türüdür?

Kentsel dönüşüm kredisi afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun kapsamına alınan, riskli bölgelerde bulunan konutlarda yaşayan kat malikleri ve kiracılara sunulan desteklemelerdir. Kentsel dönüşüm kredisini aktif olarak kullanmak için özellikle konutun riskli yapı tanımı içinde değerlendirilerek tespit edilmesi gerekir. Çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından verilen faiz destekleri ve konut kredileri yıllık olarak  %4, aylık ise 0,33 olarak belirtilmekte olup azami 120 ay için geçerlidir. Krediler iş yerleri için yıllık  %3 aylık 0,25 olarak azami 84 ay olmak üzere vadeli bir şekilde ödenmektedir. Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımından yararlananlar kredi faiz desteğinden hiçbir şekilde faydalanamazlar. Kira ve faiz desteklerinden biri arasında seçim yaparak kredi avantajından yararlanabilirler. Tek başına konut almak isteyen tüm kiracı ve hak sahipleri istedikleri bankadan kredi desteği alarak hayalini kurdukları konuta sahip olabilirlder. Birbirinden farklı kat maliki olan hak sahibi kişi ve apartmanda oturan kat sahipleri riskli yapıyı yıkarak sil baştan bir bina yapmak için aynı bankadan kredi desteği alabilirler. Hak sahiplerine yapılan  taksitlerle kredi ödemesi işlemi, bakanlık tarafından karşılanan tüm faiz destek tutarları, ödemeden geciktiğiniz her gün için gecikme giderilene kadar durdurulacaktır. Birden fazla iş yeri ve konut yapısına sahip olan vatandaşlar, yasal sınırlar çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kapsamında protokol imzalayarak kentsel dönüşüm kredisi limitini belirlemektedir. Kredi desteği sağlayan kişiler bankalardan bağımsız olarak bölüm başına en fazla 125.000TL kredi desteğinin yanı sıra toplamda 625.000 TL’lik limiti geçmeden kullanabilirler.

Kentsel Dönüşüm Kredisi ve Kira Yardımı Nasıl Hesaplanır?

kentsel donusum kredisi hesaplama yollari

Kentsel dönüşüm kredisi ve kira yardımının hesaplanması işlemi için öncelikle kentsel dönüşüm yasası kapsamında kira yarımı için riskli yapı raporunun alarak, binada en az 1 yol boyunca kiracı ya da ev sahibi olarak ikametgâh etmiş olmalısınız. Gerekli tüm şartlara sahip olan kiracı ya da ev sahipleri dilekçe ile ilgili mercilere başvuru yaptıktan 1,5 yıl 18 ay boyunca 680 TL kira yardımı alabilir. Konut sahiplerinin bilmesi gereken önemli noktalardan bir tanesi de kaç adet daireniz varsa sadece oturduğunuz daire için devletten kira yardımı alabileceğinizdir. Kentsel dönüşüm kapsamında devletin vatandaşlara sunduğu birbirinden avantajlı destekleme programı bulunur. Kira yardımı, kredi faiz desteği ve eşya taşınması durumunda geri ödemesiz kredilerden olarak 1.360 TL hibe yardımı, devletin sunduğu kredilerden sadece birkaçıdır.

İş yeri açmak için yapılması gerekenler 2021 Yazısına da göz atabilirsiniz.

Bina Ortak Karar Protokolü Nedir?

Bina ortak karar protokolü, binanın riskli yapı olarak ilan edilmesinden sonra o arsanın yok sayılmasıyla binadaki kat maliklerinin arsadaki hisse oranlarının niteliğini gösteren yasal bir düzenlemelidir. 10 daireli bir bina risk altında ise, o binanın sahiplerinden olan 10 kişi, artık arsa sahibi sıfatıyla o arsanın ne yapılacağına karar vererek isterse satabilir ya da o bina için yeniden inşa çalışmalarına başlayabilir. Bina yaptırılmaya karar verildiğinde bina ortak karar protokolü gereğince binanın hangi koşullarda ve ne şekilde yaptırılacağı açık bir şekilde belirtilmektedir. Bina yıkılmadan önce 2. ve 4. kattaki dairelerde oturuyorsanız yeni yapılan düzenlemeyle aynı yerde yeniden oturma talebinizi bina ortak karar protokolüne eklemeniz gerekir.

Bina ortak karar protokol kapsamında kat malikleri, arsadaki hisse oranlarına göre 2/3 çoğunlukla karara bağlanarak hak sahiplerinin kentsel dönüşüm kredisi faiz oranları ve mülkiyet hakları güvence altına alınmıştır. Bakanlık söz konusu olan binayla ilgili olarak alınan en son karar çevresinde yeni yapı düzenlemeleri yapmaktadır. Bu kararın binaya, gelen en son yazıdan sonra olmak üzere protokol metninin en geç 60 gün içinde bakanlığa verilmesi gerekir. Aksi halde bakanlık kolluk kuvvetleriyle söz konusu binayı yıktıktan hemen sonra araya çevirebilecektir.