• YARIM ALTIN
    7.958,00
    % 0,04
  • AMERIKAN DOLARI
    32,2799
    % -0,02
  • € EURO
    34,9747
    % 0,40
  • £ POUND
    40,6669
    % 0,33
  • ¥ YUAN
    4,4632
    % 0,05
  • РУБ RUBLE
    0,3537
    % 0,32
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Stellar Nedir? Tarihçesi

Stellar Nedir? Tarihçesi

Stellar sınırı ötesi varlık değeri ve para transferlerinin maliyetini yüksek oranda düşürmeyi hedefleyen bir ödeme teknolojisi protokolüdür. Finans kurumları arasında bir köprü görev gören Stellar, transfer sürecini kısaltarak açık kaynaklı kod sistemi sayesinde gerçek bir eşten eşe ödeme protokolü avantajı sağlar. Konu transfer ücreti olduğunda ise, Stellar ağından yapılan tüm transferlerin mining işlem ücretleri yalnızca 0,00001 Lumnes  (XLM ) olarak belirlenmiştir. Yani işlem ücreti bu sayede daha düşük olarak işlem görmektedir. Stellar, merkeziyetiz sunucular tarafından çalıştırılır. Ayrıca altta yatan dağınık efter teknolojisi (Blockhoin) vasıtasıyla çalıştırılır. Ripple’ın çalışma şekline benzeyen hali ile node’ların (düğümlerin) sadece küçük bir bölümü doğrulamaz node’ları olarak aktif bir şekilde kullanılır. Bu sayede tüm işlemler kısa sürede halledilerek, hızlı bir şekilde işlemler doğrulanmış olur. Stellar ağında işlem hızı Bitçoin, Etherium ‘a göre oldukça yüksek seviyede işlem görmektedir. Ripple’de olduğu gibi bir miktar maliyeti olan para, mimari merkeziyete eğilimli şekilde hizmet verir. Her tam node’un işlemleri de doğrulanarak merkeziyetiz Blockhoin olarak faaliyet gösterir.

Stellar Ağındaki İşlemlerin Süresi Ne Kadardır?

stellar kurulus

Stellar ağında işlem gören hesapların onaylanma süresi iki ila beş saniye arasında değişmekte olup,     Stellar işlemi çok katmanlı bir mimari yapı ağı ile oluşturulmuştur. Diğer transferleri de çok katmanlı bir mimari ile oluşturan ağ içinde akıllı sözleşmeler oluşturarak dağınık şeklîde ekosistemde yeni tokenlerle işlemlerinizi yürütebilirsiniz.

Bitcoin nedir? Tarihçesi yazısına göz atabilirsiniz.

Stellar Ne Zaman Yükselişe Geçti?

Stellar’ın yükselişe geçtiği tarih 2017 yılıdır. Bu tarihte büyük sıçrama yakalayan ICO gibi pek çok sistem Etwherium’dan ayrılarak Stellar’a  geçmeyi  tercih etmiştir. ICo balonunun patlaması ise bütün planların başlamadan bitmesine neden olmuştur.  Stellar Blockchain ‘in doğal varlığı, kripto para birimi Lümen olarak adlandırılırken, kısaltılması ise XLM olarak gösterilmiştir. 

Stellar Tarihi

Stellar’ın tarihi 2014 yılında Ripple’ın kurucusu olan Jed McCaleb tarafından gündeme getirilmiştir. McCaleb, Ripple projesini gelecekteki gelişinin ne olacağı hakkındaki farklı bakış açısı ve yorumlardan dolayı rafa kaldırmıştır. Stellar’ın oluşumundan bu güne kadar kullanılan bütün kodlar tümüyle değiştirilmiştir. Yeniden oluşturulan ve günümüzde Ripple ‘ın koduyla hiçbir şekilde benzerlik göstermeyen Ripple’den ayrılmıştır. 2015 yılının Kasım ayında aktif faaliyete geçirilen IBM ve ödeme ağı KlickEx,2017’ninEkim ayında yaptığı açıklamada Setellar’ın sınır ötesi ödemeler çözümünün bel kemiği olduğunu belirtmiştir.

Stellar Madenciliği Yapılabilir mi?

Stellar madenciliği yaparak XLM düzeyini yükseltmek mümkün görünmemektedir. Mevcut olan bütün 103.887.050.716 XLM ağının güncel olarak faaliyete geçmesinin öne çıkartıldığı bilinmektedir.  Premming olduğu için bu ağda madencilik yaparak XLM çıkartılması mümkün görünmemektedir.

Stellar ‘ı Diğer Kripto Paralardan Ayıran Özellikler Nelerdir?

Steller’i diğer kripto paralardan ayıran etkenler ilk olarak işlem süresinin az olması ve paranın az sayıdaki seçilmiş doğrulayıcı güvenlik opsiyonuyla işlem görmesidir. Blockhain projesinden ayrışmakta olan bu sistemin, kaynak kodu sayesinde kâr amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından geliştirildiği bilinmektedir.  Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ripple ile kıyaslandığında Steller tamamen açık kaynak kodlu bir yolu tercih ederek sistemde kâr elde etmek yerine kullanıcıların güvenliğini ve aktif yatırım yapmalarını esas alan dijital bir ağ haline gelmiştir. Stellar başlangıçta Ripple ağından kopartılarak ortaya çıksa da aslında tümüyle yeniden inşa edilen dijital bir sistem haline gelmiştir. Steller, The StellarConsensus Protocol’ü(SCP)  ile çalışan bir sistemdir. 

Stellar’ın Fiyatı Ne Kadar?

Stellar’ın fiyatı güncel tutar bakımından 1 Stellar =3.19 TL olacak şekilde güncellenmiştir. 1 Stellar 0.409994 dolar olarak sisteme kaydedilmiştir. 1 Stellar karşılığında 3.19 TL ya da 0. 409994 dolar alınarak işlem görülmektedir. Son 24 saatte seyreden Stellar hacmi ise, 883,362,053 dolar olarak gösterilmiştir. Kripto para biriminin piyasadaki değeri sürekli olarak değişmektedir. En son haliyle kripto para birimi 9,263,367,894 dolar olarak güncellenmiştir.

Stellar Sorumluluk Reddi Beyanı

stellar sorumluluk reddi nasil olur

Stelalr sorumluluk reddi beyanı verilerin kripto para borsaları tarafından sağlandığı, kripto para borsası ya da veri sağlayıcısının belirttiği şekillerde gecikmeli olabileceği ifade edilmiştir. Coinkolik olarak herhangi bir verinin doğruluğunu kontrol edilmeyeceği ve her türü yükümlülüğün reddedileceği bildirilmiştir.

Stellar (LM) Cüzdanı ve XLM Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Stellar cüzdanı bitçoin ve Etherium gibi kripto paraların 64 karakterlik özel anahtar ve IBAN numarasına benzeyen açık adresin yanı sıra Stellar Memo isimli 28 bayt kapasiteli bir mesaj bölümüne sahiptir. Stellar kullanıcılarını mesaj bölümüne mesaj ekleyerek birbirleriyle iletişim kurabilir, işlemlerin kim tarafından gerçekleştiğini anlayabilirler.

Stelalr Lumens tüm mobil cihazlarında donanım çubuklarında muhafaza edilebilir. Çevrim içi ya da kâğıt gibi cüzdanlarında saklanan Stellar Lumens, kendi internet sitelerinden kullanıma açık hale getirilmiştir. Stellar’ın kendi internet sitesinde listelenen cüzdanları yerine 3. Parti cüzdanlarını da isteğinize göre tercih edebilirsiniz. Cüzdanınızı istediğiniz yerde yanınızda bulundurmak istiyorsanız özellikle mobil ve çevrimiçi cüzdanları tercih etmeniz gerekir. Özellikle dikkat etmeniz gereken bir konu vardır: Kullanmak istediğiniz cüzdanın, özel anahtarı ya da 12- 24 kelimelik anahtar kelime grubunu size özel paylaştığından emin olmalısınız. Size verilen özel anahtarlar cüzdana tam erişim sağlamanız için gerekir. XLM varlıklarını internetten bağımsız bir şekilde taşıyarak, varlıklarınızı güvenli donanıma sahip cüzdanlarınızda güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz.

Stellar’ın resmi internet sitesinde yer alan cüzdanlar sayfasına giderek, farklı platformlara göre filtrelenebilir nitelikte olan cüzdanları deneyebilirsiniz. Kullanımı son derece kolay ve güvenli olan cüzdanları tercih edebilirsiniz. Stellar ağında bir cüzdanı aktif hale getirmek için oldukça düşük düzeyde olan 0.5 XLM ücretlerin alındığını unutmamalısınız.  Size ait olan Stellar cüzdanına XLM gönderirken ya da transfer işlemi yaparken, Memo kodun kullanma zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Ancak bu süreçte Paribu ya da başka bir kripto para borsası aracılığıyla yapacağınız transferlerde Memo kodu kullanmanız zorunlu tutulmuştur.

Ethereum nedir? Tarihçesi yazısına da göz atabilirsiniz.

Stellar’ın Gelecek Planları Nelerdir?

Stellar’ın gelecek planları dahilinde pek çok merkezi ve merkeziyetiz kripto para Borsası ‘nda işlem görmek üzere listelenmektedir. Geliştirici ekibi ağı içinde alternatif ödeme kanallarını daha aktif hale getirmek için Lightning Network üzerinde çeşitli çalışmalar faaliyete geçirilmiştir. LN bir ağdaki tüm işlemleri kaydetmek yerine Blockhain’e başka bir katman ekleyerek ilave katman üzerinde iki taraf arasında ödeme kanalları oluşturulmaktadır. Bu sayede iki kişi arasında kurulan işlemlerin neredeyse gerçek zamanlı olarak tamamlanması öngörülmektedir. İşlem ücretleri son derece düşük hatta sıfıra yakın olacak şekilde avantajlıdır. Aktif hale getirilebilen platformları daha fazla merkeziyetsiz bir biçimde kullanmak için daha fazla doğrulayıcı node’ların  (düğümlerin) eklenmesi gerekmekte olup, teknoloji açısından son derece büyüleyici ve kazançlı bir projenin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. 

Ekosistemdeki kanıya Stellar Rippleye göre oldukça iyi ve son teknolojik aygıtlarla donatılmıştır. XLM enflasyonist bir kripto para olarak bilinmektedir. Çünkü XLM toplam arza eklenerek yıllık bazda yüzde 1 oranındaki bir arza sahiptir. Stellar ağı sabit enflasyonist kur mekanizmasına göre işlem görmektedir. Piyasalar irrasyonelleştiği zaman XLM zaman zaman aşırı değerlenebilirken, bazen de yükselişini sürdürmeye devam ettirmektedir. Piyasaların irrasyonelleşme süreci sonsuza kadar sürmeyeceği için Stellar değerlerinin her zaman aynı kalması da beklenmemelidir.

YORUMLAR YAZ
  • Tatil Kredisi Veren Bankalar Hangileridir? – Kredi Kent | Güncel Kredi Bilgi Ağı3 yıl önce
  • […] Stellar Nedir? Tarihçesi Yazısını inceleyebilirsiniz. […]

  • Uniswap Nedir? – Kredi Kent | Güncel Kredi Bilgi Ağı3 yıl önce
  • […] Stellar nedir? yazısını da inceleyebilirsiniz. […]